Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 11. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas rakendada hobuseid metsatöödel?

Metsatööd hobustega on vana tava, mis praegu aga vähe kasutust leiab.
Foto: Eesti Maaülikool
Tääksi külas Viljandimaal 9.–10. jaanuaril toimuvad avatud hobumetsatööde päevad annavad huvilistele ülevaate hobuste kasutamisest metsatöödel.

„Rahvusparkides ja asulalähedastes metsades on omanikul ja hooldajal tihti mure puidu kättesaamisega. Samas on keskkonnakaitseliselt oluline majandada poollooduslikke kooslusi pehmete võtetega ning anda tööd maastikke hooldavatele hobustele – eriti meie ohustatud kodumaistele tõugudele,“ rääkis maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse professor Kalev Sepp.

Lisaks on väikeettevõtjatel ja väikemetsaomanikel tihti probleeme väikeste koguste, erisortimendi või harvesterist murimata puidu kättesaamisega. „Siis tuleb oma oskuste ja vahenditega metsa minna,“ lisas hobumetsanduse ekspert ja Viljandi Kultuuriakadeemia dotsent Priit-Kalev Parts.

Maaülikooli hobumetsanduse kursus on jätkuks Kultuuriakadeemia poolt aastaid korraldatud müravaba metsatöö päevadele, kus lisaks hobujõu kasutamisele lõigati metsa kirveste ja käsisaega.

„Sel aastal demonstreerime jõulisemalt moodsat hobutehnikat ja hübriidlahendusi, kus hobujõule lisavad tõhusust motoriseeritud hobuforvarderid. Seda osa veab paadunud raskeveohobusemees, leiutaja ja hobuettevõtja Vello Tamm. Oodata on ka teisi hobusemehi ja üllatavaid hobulahendusi,“ lisas Parts.

Hobumetsatööde päevi korraldab Eesti Maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse õppetool hobumetsanduse algkursuse raames. Ka tänavu on kahepäevasele üritusele oodatud lisaks üliõpilastele ka teised, kelle igapäevatöö või huvi on seotud metsanduse ja hobumajandusega.

Toimumiskoha kaarti vaata SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960