Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis suunas liiguvad piimahinnad tänavu?

See aasta peaks Euroopa piimatootjate jaoks olema positiivne – tootmine saab olema nigel, aga piima järgi janunevad Aasia riigid toetavad nõudluse kasvu. Hindadele mõjub see positiivselt.
Piimalehm Trigoni Kaiu farmis.
Foto: Äripäev AS

Nii Euroopa kui ka Austraalia piimaturgu on viimase aasta jooksul paljuski mõjutanud ilm ning söödavarude vähenemine. Väiksed marginaalid on aeglustanud USA tootmise kasvutempot. On tõenäoline, et tähtsamate regioonide piimatootmine kasvab tänavu tagasihoidlikult.

Samal ajal prognoositakse, et globaalne piimanõudlus peaks aastas kasvama 1,7-2,1 protsenti. Nõudluse kasvu veavad eelkõige Aasia riigid, eriti Hiina.

See kompott annab alust arvata, et piimahinnnad jäävad kõrgemale platoole pidama või tõusevad edasi. Erandina võib välja tuua või, mille puhul tõusid hinnad mullu nõnda kõrgele, et see hakkas nõudlust piirama.

Piimapulbri hinnad peaks püsima kõrgel

Euroopa piimatootjad on praegu heas seisus – piimatootmine jääb nõudlusele alla. Erandiks on või, mille eest ei pruugi tootjad aga nii kõrget hinda enam saada.

Suurbritannia põllumajandus- ja aiandusorganisatsioon (ADHB) teatas, et nõudlus kooritud piima pulbri järele on pakkumisega rohkem kooskõlas, sest Euroopa Liidu varud on vähenemas. Euroopa Komisjoni hinnangul peaks 2019. aasta lõpuks kõik tugiostude käigus soetatud varud olema maha müüdud. Selle stsenaariumi kohaselt peaks ADHB hinnangul kooritud piima pulbri hindade taastumine jätkuma.

Lisaks sellele prognoosib Euroopa Komisjon, et 2019. aastal kasvab ELi piimatoodete tootmine 0,7 protsenti, toorpiima tootmine peaks langema aga 1 protsendi võrra. Võrdluseks võib välja tuua, et kogu regiooni nõudlus kasvab samal ajal eelduste kohaselt 0,8 protsenti.

Kooritud piima pulbri hind on EEX börsil tõusnud tänavu juba 7,3 protsenti, 1958 euroni tonnist. Viimase aasta hinnatõus ulatub 15 protsendini. Oktoobrikuu futuur kaupleb praegu 2050 euro juures, mis tähendab, et kauplejad ja teised turuosalised ootavad hindade edasist kasvu.

Kooritud piima pulbri hind on viimasel ajal tõusnud. Aprillikuu futuur (eurot/tonn).
Foto: Äripäev AS

Uus-Meremaa piimatootjate kooperatiivi Fonterra tegevjuht Miles Hurrell ütles jaanuari lõpus, et hiljutise hinnatõusu on põhjustanud just suvel Euroopat tabanud kuiv ilm. Kuna kuiv ilm mõjutas ka teraviljade tootmist, siis oli sööda kättesaadavus kehvem, mis omakorda piiras tootmist.

“Me hakkame alles nüüd nägema, kuidas kuum suvi Euroopas tegelikult turgu mõjutab. Piimatootmise kasv aeglustub, millel on mõju olnud ka globaalsetele hindadele,” nentis ta.

“Me näeme ka Hiinast tulemas väga tugevat nõudlust, mis hindu omakorda toetab,” lisas Hurrell. “Euroopa hoidis oma kooritud piima pulbri varusid tagasi, aga suur osa sellest on nüüd ära tarbitud, sest turul tekkis nõudlus, aga pakkumist ei olnud piisavalt.”

Tootmise kasv aeglustub

Ka Iiri Farmerite Assotsiatsioon (IFA) teatas eelmise aasta lõpus, et piimahinnad peaksid püsima 2019. aastal heal tasemel, sest olukord turul kitseneb.

Organisatsiooni piimaturu üksuse juht Tom Phelan tõi välja, et tootmise kasv on aeglustumas, eriti Saksamaal, Prantsusmaal ja Hollandis, mis toodavad kolme peale poole ELi piimatoodangust.

Näiteks tõi ta Hollandi pangandus- ja finantsteenuste ettevõtte Rabobanki eelmise aasta raporti, milles oli kirjutatud, et maailma suurimate ekspordiregioonide tootmine väheneb. “Rabobank näitab, et seitsme suurima ekspordiregiooni (Euroopa Liit, USA, Uus-Meremaa, Austraalia, Brasiilia, Argentina ja Uruguay) peaks aasta lõpus järsult vähenema,” ütles Phelan detsembris.

Võile hinnatõusu oodata ei ole

Kuna või hinnad on viimasel ajal palju tõusnud, siis töötavad toidutootjad selle nimel, et seda aina vähem kasutada. 2017-2018 aasta kõrged hinnad ja tohutu volatiilsus oli paljude ostjate jaoks väga kurnav, mille tõttu püütakse nüüd riske maandada.

Tarbijad on viimastel aastatel oma toitumisharjumusi muutnud ning eelistavad aina rohkem võid, aga ka nende puhul piirab nõudlust kõrge hinnatase. ADHB prognoosib, et nende faktorite tõttu peaks või hinnad püsima 2017. aasta ekstreemsetest tasemetest madalamal.

Või hinnad saavutasid tipu 2017. aastal ning pärast seda algas langus, mis kestab siiamaani. Vahepeal tõusis või tonnihind EEX börsil 5300 euroni, nüüd kaupleb see 4500 euro juures.

Või hinnad on Euroopas viimase aasta jooksul taandunud. Aprillikuu futuur (eurot/tonn).
Foto: Äripäev AS

Aasia veab nõudluse kasvu

Eksperdid ütlevad, et piimatoodete nõudluse kasvu veab tänavu Aasia ja eriti Hiina, mis peaks aitama Euroopas toimuval hinnatõusul jätkuda.

Euroopa Piimakaubanduse Assotsiatsioon (Eucolait) kirjutas jaanuari lõpus väljastatud raportis, et Aasia regiooni nõudlus suureneb kõige kiiremini, millele aitavad kaasa rahvastiku ning keskklassi kasv. Kõige enam peaks piimatarbimine kasvama Hiinas, Indias ja Pakistanis.

Kuna tarbimine inimese kohta on Aasia riikides jätkuvalt väike, siis kasvupotentsiaal on väga kõrge. Kõige rohkem peaks nõudlus suurenema toidutööstuses.

Eucoliti raportis kirjutatakse, et USA turg on juba küllastunud ning sealne tarbimine peaks hoopis kahanema. Ühendriikide tootjaid ja hindu mõjutavad suuresti ka mullu kehtestatud tariifid, mis on eksporti vähendanud. Samuti prognoositakse riigis tänavu küllaltki järsku piimahindade langust.

ADHB kirjutab, et Hiina piimatoodete import on suuresti seotud nende majanduskasvuga – seda oli hästi näha 2018. aastal, mil riigi SKP kasv aeglustus. Samas on Hiina kodumaine tootmine ja varud suhteliselt madalad, mis peaks ära katma nõudluse kasvu aeglustumise. Selle tõttu oodatakse, et Hiina impordinõudlus laieneb tublisti ka 2019. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960