Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 11. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL loob suhteid Araabia Ühend­emiraatidega

Visiidi viimasel päeval külastati kuninglikule perekonnale kuuluvat farmi Al Ain, kus peeti 4000 lüpsilehma ja 1400 kaamelit
Foto: Tiina Saron
16.-19. veebruarini toimus Euroopa Komisjoni põllumajanduse voliniku Phil Hogani ja teda saatnud äridelegatsiooni visiit Dubaisse, millel osales Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron, kes võtab kuuldu-nähtu kokku.

Programm algas EL-i stendi avamisega messil Gulfood. EL-i stendil tutvustati väikest valikut kvaliteettooteid. Lisaks valmistasid esitlusala kokad ka suupisteid. ELi stendi rahastatakse promotsioonimeetmest ja tunnuslauseks on „Enjoy, it’s from Europe“. Stendi avas volinik Hogan koos Dubai Emiraadi majandusministriga. Äridelegatsioonis osales 40 inimest erinevatest liikmesriikidest. Eesmärgiks oli tutvuda ärivõimalustega nii Dubai Emiraadis kui ka regioonis laiemalt. Araabia Ühendemiraadid soovivad taaselustada vabakaubanduslepingu alaseid läbirääkimisi EL-iga. Delegatsioonile korraldati sektoripõhiseid kohtumisi erinevate firmadega, kes tegelevad toodete kokkuostu ning vahendamisega. Lisaks külastati programmi raames jae- ja hulgikaubanduse ettevõtteid.

Emiraatide majandus kiirel tõusuteel

Araabia Ühendemiraatide SKP tõuseb praegu väga kiires tempos, riikide sõltuvus naftast väheneb. Rahvastik kasvab 9% aastas, esindatud on ligi 160 rahvust, kellel kõigil oma tarbimisharjumused. Toidu osas on koostatud Ühendemiraatide toiduplatvorm, mille eesmärgiks on toidu raiskamise vähendamine miinimumini. Igal aastal avaldatakse ka toidusektorit käsitlev raport. Kogukäive on umbes 112 miljardit AED (Araabia Ühendemiraadi dirham), millest 12% tuleb jaesektorist, 9% töötlevast sektorist ja 0,8% põllumajandusest. Huvitav fakt on see, et naiste osakaal Dubai Emiraadi Valituses on 30%. Samuti on naiste haridustase väga kõrge.

Vastavalt läbiviidud uuringutele on Emiraatides 13% laktoositalumatuid, 23% diabeetikuid, 19% gluteenitalumatuid ja 41% veganeid. Ligi 90% elanikkonnast kannatab D-vitamiini puuduse all, mis tuleneb sellest, et kuumal ajal viibitakse siseruumides ja õues kantakse kogu keha katvat riietust. Tarbijate tarbimisharjumustes kajastuvad globaalsed mustrid. Eriti tundlikud ollakse suhkru tarbimise osas. Emiraatide toidustrateegiline plaan on suurendada toidutöötlemist kohapeal. Edukaks äritegevuseks on vaja usaldusväärset partnerit. Tänane toiduturu maht on umbes 5 miljardit dollarit, prognoositakse selle kasvu 8 miljardi dollarini. Jõudsalt suureneb mahetoodete turg, toodete puhul on eeltingimuseks halal-sertifikaat. Suhtlemisel eelistatakse personaalset, silmast-silma kohtumist ja suhtlemist. Ajal on selles piirkonnas oma mõiste ja see ei kattu eurooplase arusaamisega ajast kui sellisest.

Turule pääsul peab järgima nõudeid

Üks olulisemaid momente toodete turule pääsul on reeglite kohane märgistamine. Sellega tegeleb ESMA. Märgistus peab olema araabiakeelne, on olemas reeglid allergeenide märgistamiseks, terviseväidete kohta on ka loetelu, samuti säilivusaegade märgistamiseks. Säilivusaegade kohta on olemas juhised. Halal-sertifitseerimine: selgus, et halal siiski piirkonniti erineb, seetõttu on oluline enne kontrollida, kas olemasolev halal-sertifikaat vastab Emiraatide nõuetele. Halal nõudeid peab järgima ka pakend, kosmeetikatooted, lisaained (keelatud on seakomponentidest valmistatud želatiin). Halal koosneb viiest erinevast standardist. Oluline ja EL-ile kõige rohkem probleeme valmistab loomade halal-nõuetele vastav tapmine. Näiteks kanu ei tohi enne tapmist uimastada ja see on oluliseks takistuseks EL-i linnuliha ekspordil. GMO tooted ei ole keelatud, aga ei tohi olla haram (ehk halal-i mõistes keelatud). Sertifitseerimisega tegelevad ametlikult volitatud bürood ja impordil tunnistatakse ainult nende poolt väljastatud halal-sertifikaati.

Dubais on ka väga suur vabakaubandustsoon Jebel Ali Free Zone, läbi mille varustatakse Aafrikat erinevate toodetega, sh toiduga. On loodud väga kiire ja efektiivne logistikasüsteem, mis võimaldab praktiliselt 24 tunniga saata Aafrikasse üsna suurt kogust toitu. Firma oli oma stendiga esindatud ka Gulfoodil.

Visiidi viimasel päeval külastati kuninglikule perekonnale kuuluvat farmi Al Ain, kus peeti 4000 lüpsilehma ja 1400 kaamelit, kelle piimast toodetakse erinevaid tooteid, sh EL-i turule. Holsteini tõugu lehmad annavad päevas 35 l piima, karjas püsivad keskmiselt 5-6 laktatsiooni. Kaamelid annavad päevas 9 l piima, elavad karjas väga kaua.

Tiina Saron

EPKK juhatuse liige

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960