Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 11. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vennad McHale-id võitsid kulla!

Vennad McHale-id võitsid kulla!
Foto: McHale
Irish Farmers Journal ajakirjanik Peter Thomas Keaveney ajas juttu vendade Padraic ja Martin McHale’iga, kes said prestiiže FTMTA tunnustuse – kuldmärgi.

Aeg-ajalt annab FTMTA juhtnõukogu välja kuldauhindu inimestele nende pika ja silmapaistva teenistuse eest FTMTA-s või põllutöömasinate tööstuses. Selle auhinna võivad saada nii FTMTA liikmesfirmad kui ka nende firmade töötajad.

The Irish Farmers Journal ajas vastsete auhinnavõitjate, vendade MCHale-idega juttu sellest, kuidas nende edu alguse sai.

Tagasihoidlikud juured

McHale'i asutasid vennad Padraic ja Martin McHale 1980.-te keskel. Enne kui Padraic tootmisega alustas, tegeles ta alates 1976. aastast traktorite ja masinate müügiga. Hiljem asus Padraic-iga koos ettevõttes tegutsema ka noorem vend Martin. 15-liikmelisest talupidajate perekonnast sirgunud vennad teadsid suurepäraselt, kui palju raske tööga saavutada võib. Täna tuntud ja tunnustatud tootmisettevõte kasvas välja talumasinate jaemüügipoest, mis tegutseb tänaseni.

Rahulik algus

Vennad selgitasid, kuidas nende taust lõi suurepärase vundamendi talumasinate disainimiseks ja tootmiseks. Nad olid lihtsalt nii hästi kursis selle töö peensustega, mille jaoks nende toodetavaid seadmeid kasutatakse. Tootmisega otsustasid vennad alustada pärast seda, kui mõistsid, et Lääne-Iirimaal on silopakilõikuri turul täitmata nõudlus. Sel ajal ei suutnud imporditud masinad Iirimaa pikka heina väga hästi lõigata. Seepärast lõid vennad masina, mis nende meelest selle töö paremini ära suudaks teha. 1982. aasta suvel ehitasid nad silopakilõikuri ja järgmisel talvel testisid ja täiustasid nad loodud seadet oma kodufarmis. McHale-i esimene masstootmisse läinud masin oli silopakilõikur Silomac. Järgmisel aastal hakkasid vennad silopakilõikureid tootma ja Iirimaal turustama. Silomacile järgnes lägapumpamisseadmete tooteseeria.

Pisut hiljem hakkas Martin looma edasimüüjate võrgustikku Iirimaal ja seejärel sõlmis lepingud Šotimaal ja teistes Ühendkuningriigi osades tegutsevate edasimüüjatega. Üks esimesi ebatavalisemaid turge oli Island.

Firma algusaastatel tegeles Padraic tootedisaini ja tootmisega, Martin aga müügi ja turundusega. Kuigi sellest ajast peale on ettevõtte oluliselt kasvanud, osalevad mõlemad vennad endiselt aktiivselt ettevõtte töös ja tegelevad samade valdkondadega.

Kaubamärgi sünd

Esimese rullimähkuri tootsid McHale-id 1987. aastal. Ja sellele järgnes otsus keskenduda heinatehnikale ning uutele turgudele laienemisele. Tänaseks on ettevõttel 70 edasimüüjat, kellest paljud on McHale‘iga koostööd teinud enam kui 30 aastat. „1989.-1990. aastal enne esimest Smithfieldi näitust oli meil kõhklusi selles osas, kuidas Silomaci nime uutel eksporditurgudel tõlkima hakataks. Seepärast otsustasime hakata kogu toodangut pakkuma McHale‘i nime all,“ ütles Martin McHale.

Väljaspool Suurbritanniat oli üks esimesi aktiivselt sihitud eksporditurge Austraalia, kus hakati oma seadmeid pakkuma 1994. aastal. Martin McHale sõnul oli Austraaliasse laienemine nende jaoks hea otsus. „Heinateohooaeg algas Austraalias augustis või septembris, kui Euroopa hooaeg oli just lõppemas. See võimaldas meil oma tehast aasta läbi töös hoida. Lisaks saime tänu oma ettevõtte suurusele kasutada kõiki varem loodud reklaammaterjale muutmata kujul, sest suhtluskeel oli sama, inglise keel. Ka täna sõltub meie tegevus heinahooajast erinevates maailma punktides. Kui põhjapoolkeral hooaeg lõppeb, hakkab nõudlus kasvama Austraalias, Uus-Meremaal, Lõuna-Koreas, Jaapanis, Hiinas, Lõuna-Aafrikas ja Tšiilis,“ sõnas ta.

1990.-te keskel hakkas McHale arendama kuubikukujuliselt mähkivaid seadmeid, mida saaks kasutada põllul või staatilises asukohas. Selle tulemusel hakati pakkuma ühendusega järelhaagitavaid kuubikukujuliste heinapakkide mähkimisseadet 995 ja hiljem suure jõudlusega seadet 998.

1995. aastal osales Martin McHale Saksamaal, Hannoveris, Agritechnica messil ja tutvustas Euroopa klientidele McHale’i nime ning otsis kontakte Euroopa edasimüüjatega. 1997. aastal omistati McHale’ile ISO kvaliteedistandardite sertifikaat. Ettevõtte sai mitmeid auhindu ekspordivõimekuse ja majandustulemuste eest, sealhulgas AIB ekspordiauhinna ja Wangi eksportiva ettevõtte auhinna.

Originaalartikkel "McHale´i vendade kuldne edu Punchestownis“ ilmus 13. veebruaril Irish Farmers Journalis. Artikli autor, vendade intervjueerija on Peter Thomas Keaveney. Loe artiklit SIIT

1990.-te keskel hakkas McHale arendama kuubikukujuliselt mähkivaid seadmeid, mida saaks kasutada põllul või staatilises asukohas.
Foto: McHale

Uus tehas

1999. aastaks eksporditi McHale-i heinatehnikat 25 riiki. Nõudluse kasvades kolisid vennad McHale´id tootmise kodulinnast Kilmaine‘ist 10 kilomeetri kaugusele uuele 8-hektarilisele tootmispinnale Ballinrobe‘is, kuhu ehitati 9300-ruutmeetrine tootmisüksus. Hiljem ehitati sinna juurde ka uus teadus- ja arenduskeskus. Seda üksust juhib endiselt Padraic McHale koos mitme olulise inseneriga, kes on ettevõttes töötanud sellest ajast, kui teadus- ja arenduskeskus 1994. aastal loodi. Tänaseks on enam kui 10% Mayo tehas töölistest seotud uute toodete arendamisega. Aastatega on ettevõtte tootmispind laienenud 30 000 ruutmeetrini.

Ballinrobe's asuv 9300-ruutmeetrine tootmisüksus
Foto: McHale

Fusioni sünd

Sajandivahetuseks olid paljud töövõtjad haakinud oma heinapresside taha ka mähkuri, et mõlemad tööd saaks teha ühe traktori ja ühe töölisega. McHale’i vennad nägid turul vaba nišši. Selleks hetkeks oli mõlemal vennal rullimähkurite ja rullipresside müügis 20 aastat kogemust karmides Lääne-Iirimaa tingimustes, mida teised Euroopa tootjad on sageli nimetanud Euroopa kõige karmimateks, keeruliste maastikutingimuste ja suure sademete hulga tõttu. Vennad McHale’id jagasid oma teadmisi oma edasimüüjatega. Erinevate turgudega lähemalt tutvudes sai selgeks, et põllumehed ootasid rasketesse tingimustesse sobivat töökindlamat rullipressi, millel oleksid tugevamad võllid, rullikud ja laagrid ning raskemad ketid.

“Läbi aastate oleme nii oma Iirimaa edasimüüjatelt kui ka klientidelt saanud suurepärast tootearenduse ja testimisega seotud tagasisidet ja tuge. See lõi meile tugeva vundamendi maailmatasemel konkurentsivõimeliste seadmete konstrueerimiseks ja tootmiseks,“ selgitas Patraic McHale.

Erinevalt paljudest teistest turuosalistest polnud McHale varem ühtegi pressi loonud ja seepärast ei olnud neil ka kõrval ühtegi traditsioonilist seadet, millest eeskuju võtta. Selle tulemusel lõi meeskond kombipressi, mis avanes nagu merekarp ja mille alumine osa transportis heinapalli. Selle seadme puhul on unikaalseks komponendiks vertikaalne mähkimisrõngas, mida kasutatakse traditsioonilise, kahe pöörleva mehhanismiga väljastusseadme asemel. Kombineeritult õnnestus patenteeritud pallitranspordimehhanismi ja vertikaalse mähkimisseadme abil luua seade, mis annab 15% suurema tootluse ja on lisaks ka kompaktsem.

Esimene kombipress tõsteti esile ka 2005. aasta Royal Show’l, kus McHale’i disainimeeskonnale anti prestiižne auhind – Royal Agricultural Society of England (RASE) kuldmedal.

RASE’i masinatööstuse auhinnad on unikaalsed selle poolest, et nende auhindade aluseks on põhjalikud uuringud tegelike tarbijate ehk alltöövõtjate ja põllumeeste seas. Nende uuringute tulemusel tõsteti esile McHale Fusion kombipressi ökonoomsust, kompaktseid mõõtmeid, suurepärast töövõimet künklikul maastikul ning ka ettevõtte mainet. Patraic McHale ütles, et kui nad kombipressi arendasid, siis kirjeldati edasimüüjatele oma kontseptsiooni ja paluti neil pakkuda uuele seadmele sobivat nime. „Lubasime parima nime pakkujale kinkide reisi Iirimaale. Fusioni nime mõtles välja meie Kreeka koostööpartner. Aegade jooksul on sellest nimest kasvanud välja tugev bränd,“ meenutas McHale.

2005. aastal alustas ettevõte fikseeritud kambriga rullipresside tootmist. Vennad selgitasid, et selle masina loomine sai otsese tõuke klientide nõudlusest. Nad märkisid, et pressis olid 85% ulatuses kasutusel Fusioni komponendid. Selle edukusest kannustatuna lisati 2007. aastal valikusse ka F540 ja täisautomaatne rullipress F560. 

Aastate jooksul on mitmed fikseeritud kambriga mudelid uuemate vastu vahetatud, täpsemalt F5400, F5500, F5600 ja F5600 Plus.

2009. aastal hakkas ettevõte tootma muutuva kambrimahuga, rihmaga rullipressi V660, mis oli mõeldud kuivema kliimaga keskkondadesse riikides, kus oli nõudlust suuremate presside järele. Tänaseks on McHale’i tootevalikus üheksa pressi. Nende hulgas on kolm kombipressi Fusion tooteseerias, neli fikseeritud kambriga F5000 seeria pressi ja kaks muudetava kambrimahuga V6 seeria pressi.

Fusion 3 Plus tuli turule 2013 – innovatiivne kilega sidumistehnika tagas parema silokvaliteedi ja lihtsamini söödetavad pallid.

2015. aastal lisas McHale oma heinatöötlemisseadmete valikusse Pro Glide tooteseeria, kuhu kuuluvad esi-, taga- ja kombineeritud niidukid. Vennad selgitasid, et kõigil tootevalikus olevatel niidukitel on mitu olulist patenti.

McHale’ide lugu räägib kahest vennast, kes tagasihoidliku päritolu taustal lõid meeskonna, mis aitas neil saavutada ülemaailmse edu. Tänaseks on McHale-i tehased Lääne-Iirimaal oma piirkonnas üks suurimaid tööandjaid. 90% ettevõtte müügist moodustab eksport. Nende seadmeid võite töötamas näha 55 riigis, erinevates maailmanurkades.

Vennad märkisid, et nende edu võti seisneb ettevõtte tegevuspõhimõtetes, mille olulisemateks osadeks on spetsialiseerumine, intensiivne testimine ja tootearendus koostöös kasutajatega ning järjepidev investeerimine teadus- ja arendustegevusse ja uusimatesse tootmistehnoloogiatesse. Padraic rõhutas, et McHale aluseks on meeskonnatöö: „Paljud inimesed on minu ja Martiniga koos töötanud 15 kuni 30 aastat. Ettevõtte arenedes on need inimesed saanud järjest uusi kohustusi, pakkunud oma ideid ettevõtte kasvatamiseks ja aidanud äri laiendada. Meeskonnal on meie laienemisprotsessis olnud ülioluline roll ja ma sooviksin neid tänada järjepideva raske töö, toetuse ja kohusetunde eest.“

Mis on FTMTA?kodulehelt

Arm Tractor and Machinery Association ehk põllumajandustraktorite ja – tehnika kaubandusühendus. FTMTA on Iirimaal tegutsev Iiri põllumajandusmasinate tootjaid ühendav organisatsioon, mis tegutseb aastat 1913.

Rohkem infot leiad nende

Mis on RASE?SIIT

Royal Agricultural Society of England ehk Inglismaa kuninglik põllumajandusühing, mis tegutseb aastast 1838.

Rohkem infot leiad

McHale esindaja Eestis, Lätis ja Leedus on Stokker AS.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960