Autor: Mait Kraun • 26. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piimahinnad tõusid, kooritud piima pulber odavnes

Piimahinnad tõusid, kooritud piima pulber odavnes
Foto: Äripäev AS
Nädala börsiuudised: toidunisu hinnatõus peatus; Venemaa tahab siseneda Alžeeria nisuturule; piimahinnad tõusid, kooritud piima pulbri hind langes; kakao ja kohvi hinnalangus jätkub; nafta tõusis nelja kuu tippu.

Nädala märksõnad:

- Toidunisu hinnad hakkasid eelmise nädala keskel tõusma, sest Prantsusmaa nisueksport on kasvanud, aga turul on ees tähtis vastupanupunkt, mis on kallinemise peatanud.

- Piimahinnad tõusid GDT oksjonil juba kaheksandat oksjonit järjest, sest pakkumine väheneb ning Uus-Meremaal segab tootmist ilmastik. Euroopas kooritud piima pulbri hinnad aga langesid.

- Kakao ja kohv langevad, sest ülemaailmne pakkumine on suur. Suhkru puhul on lühiajaline perspektiiv kehv, pikaajaliselt toetab turgu globaalne defitsiit.

- Nafta tõusis viimase nelja kuu tippu ja kütuste kallinemine jätkub, sest turul on mitmeid toetavaid faktoreid.

Toidunisu hinnatõus peatus

Toidunisu hinnad hakkasid Euroopas eelmisel nädalal tõusma, sest Prantsusmaa nisueksport on sellel kuul tublisti kasvanud. Nüüd on kallinemine seisma jäänud ning põhjuseks võib pidada tehnilist vastupanu.

Enimkaubeldud Pariisi toidunisu maikuu futuur tõusis nädalaga kokku 0,7 protsenti, 189 euroni. Vahepeal jõudis ka hind 189,75 euroni, aga 190 euro juures on vastupanu, millest läbimurdmine on osutunud raskeks.

“Madal kauplemisaktiivsus ja volatiilsus ei luba toidunisul 190 euro piiri ületada,” ütles üks futuuriturgude kaupleja neljapäeval Reutersile.

Prantsusmaa ekspordi kasv sellel kuul on aidanud toidunisu futuuridel mõneti taastuda. Märtsi alguses langes hind 181 euroni tonnist, mis on viimase 9 kuu madalaim tase.

Sellel nädalal on optimismi tagasi hoidnud ka euro kallinemine dollari suhtes kahe nädala kõrgeima tasemeni. Kauplejad jälgivad pingsalt ka seda, mis toimub Venemaa tegevust – riik proovib ligi pääseda Alžeeria nisuturule, mis on Prantsusmaa jaoks peamine eksporti sihtriik. Venemaa on juba praegu saatnud proovilasti Alžeeriasse, kirjutasid kohalikud allikad. Ilmastik on Euroopas nisu jaoks jätkuvalt soodne ning turuosalised ootavad tootmise korralikku kasvu.

Toidunisu maikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Detsembrikuu futuuri hind tõusis sellel nädalal 0,5 protsenti, 180 euroni tonnist. Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete tonnihind 1 protsendi võrra, 359,75 euroni. Kooritud piima pulbri aprillikuu futuur langes 4,2 protsenti, 1890 euroni tonnist.

Piimahinnad tõusid edasi, kooritud piima pulber odavnes

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba kaheksandat oksjonit järjest, vahendab FarmersWeekly.

GDT hinnaindeks tõusis eelmise oksjoniga võrreldes 1,9 protsenti. Keskmine müügihind tõusis 3324 dollarini tonnist. Kokku müüdi oksjoni käigus 21 713 tonni piimatooteid, mida on enam kui 2000 tonni võrra vähem kui mullu.

Täispiima pulbri hind kallines 4 protsenti, 3317 dollarini tonnist.

“Andmed toetavad Fonterra otsust tõsta hinda, mida farmeritele makstakse. Ettevõte plaanib 2019/20 hooajal makseid veelgi tõsta,” ütles Bank of New Zealandi turgude strateeg Jason Wong. Fonterra on Uus-Meremaa piimafarmerite kooperatiiv, kes korraldab ka GlobalDairyTrade oksjoneid.

Kooritud piima pulbri hind langes oksjonil aga 2,4 protsenti, 2405 dollarini tonnist. Ka Euroopas on kooritud piima pulbri hinnad langenud – sellel nädalal odavnes aprillikuu futuur 4,2 protsenti, 1890 euroni tonnist. Osalt võib langust pidada tehniliseks – hinnad on viimase poole aasta jooksul väga kiiresti tõusnud ning turg on võtnud hingetõmbepausi.

Piimahindade muutus GDT oksjonil (%). Allikas: GDT.

Kakao ja kohvi hinnalangus jätkub

Kakao hinnad langesid sellel nädalal 3 protsenti, 2130 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates eelmise aasta 5. detsembrist.

Kauplejad ütlevad, et turgu on survestamas suur globaalne pakkumine. Elevandiluurannikul on sadamatesse ilmunud eelmise aastaga võrreldes 11 protsenti rohkem kakaoube. Hinnalangusele on hoogu andmas fondid, kes on teinud rohkem panuseid langusele kui tõusule.

Kohvi hind on tänavu langenud juba 11 protsenti – ka kohvi puhul on probleeme tekitanud liigne pakkumine. “See ei ole veel läbi,” ütles üks kaupleja, kes arvab, et langus jätkub.

Robusta kohvi tonnihind oli nädala lõpuks 1503 dollarit. Maikuu arabica kohvi kaupleb 94,8 dollarisendil naelast.

Suhkur odavnes

Suhkru hind langes nädalaga Londonis 0,5 protsenti, 335,4 dollarini tonnist. Turuosalised ootavad Indiast varasemast kõrgemaid tootmisnumbreid. Tehniline pilv on lühiajaliselt kehv.

“Turu põhjad ja tipud on järjest madalamad,” ütles konsultatsioonifirma Agrilioni asepresident James Liddiard Reutersile

Tõsi, hinnad on juba kolm kuud püsinud 12-13 dollari vahemikus. Samuti prognoosib Prantsuse suhkrukaupleja 2019/20 hooajaks suurt globaalset defitsiiti, mis peaks pikaajaliselt hindu toetama hakkama.

WTI toornafta tõusis nelja kuu tippu

Nafta hind hakkas sellel nädalal uuesti tõusma, sest turgu toetavad mitmed faktorid.

Tooraine väärtust hoiavad praegu üleval OPECi tootmiskärped ja USA kehtestatud sanktsioonid Iraanile ja Venezuelale. Nädala alguses avaldasid naftakartelli juhid, et OPEC ja selle liitlased pidasid aasta alguses kokku lepitud kärbetest veebruaris kinni pea 90 protsendi ulatuses - jaanuaris oli näitaja 83 protsenti.

Eelkõige OPECi juhtriigi Saudi Araabia ja maailma suuruselt teise naftatootja Venemaa seatud kava kohaselt pühitakse selle aasta esimese kuue kuu jooksul turult 1,2 miljonit barrelit päevas (võrreldes oktoobrikuiste tootmismahtudega).

Brenti toornafta kallines nädalaga 1,4 protsenti ja WTI lisas 2,6 protsenti, kummagi barrel maksab vastavalt 67,7 ja 59,9 dollarit. WTI jõudis sellel nädalal ka nelja kuu kõrgeima tasemeni.

Kütuste hinnatõus jätkub. Bensiini hind tõusis 2,5 protsenti, 616,8 dollarini tonnist, diislikütus kallines 0,6 protsenti, 604,8 dollarini tonnist ning kerge kütteõli lisas 0,6 protsenti, 605 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960