Autor: Kristjan Pruul • 9. oktoober 2019

M.V.Wooli toodetest leiti listeeriabakterit

M.V.Wool vabrikupoes Harkus.
Foto: Andres Haabu
Listeeriaskandaal sattunud kalatööstuse M. V. Wooli toodetest võttis veterinaar- ja toiduameti 1. oktoobril listeeriaproove, millest üks osutus positiivseks.

Kokku võeti M.V.Wooli tootmisest 21 pinnaproovi ja neli tooraineproovi, kust listeeriabakterit ei leitud. Kolmest kalatootest võetud 15 proovist ühes esines listeeriabakterit, teatas kalatööstus. Terve kõnealune tootepartii asub endiselt M.V.Wooli tehases. Samal ajal võttis VTA jaekaubandusest proove, mis kalafirma väitel osutusid kõik puhtaks.

Ettevõte soovib teha kordustesti, et välja selgitada, kas partii on ohutu. Samast tootepartiist tootja tellitud ja akrediteeritud ja sõltumatu labori poolt võetud proovid ei näidanud listeeria esinemist.

M.V.Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele.

Alates 1. aprillist on M.V.Wool võtnud toodete säilivusaja viimasel päeval üle 600 proovi (nn kestvuskatsed) listeeria arvuliseks määramiseks kogu tootesortimendis. Kõik proovid on vastanud EL-i piirnormidele suure varuga.

Prantsusmaa jaekaubandusettevõttes (näitaja 400 ühikut) ja Taani hulgikaubandusettevõttes (üle 570 ühiku) leitud listeeria kohta teatas kalafirma, et neil on dokumentaalne tõestus kauba säilitamise temperatuuri rikkumise kohta ning probleem on tekkinud hilisemas külmaahelas.

M.V.Wool kontrollib pisteliselt bakterite toorkalas esinemist. Ettevõte teatas 16. septembril VTA-le, et tagastas ühele Soome kalakasvatusettevõttele sealt saabunud ligi viis tonni mittenõuetekohast toorainet ja kandis kalakasvataja oma musta nimekirja.

Veterinaar- ja Toiduameti tellitud uuringutega on varasemalt tuvastatud listeeriabakteri tüve ST 1247 Eesti suurima kalatootja M. V. Wooli toodetest, kalatehase tootmishoonest kui ka listerioosi haigestunud inimestelt. Puhangutüvi ST1247 on seotud listerioosijuhtumitega inimestel kokku kuues Euroopa Liidu liikmesriigis (26 juhtu).

Veterinaar- ja toiduamet on M.V.Woolille seadnud kohustuse uurida iga tootepartiid enne ettevõttest väljastamist, et tooted ei sisaldaks Listeria monocytogenese bakterit. Juhul kui tootja avastab mittenõuetekohase toote, ei tohi ta toodet turule lasta. Juhul kui VTA avastab jaemüügist mittenõuetekohase toote, kõrvaldatakse toode müügilt ja tarbijal on õigus ostetud kaup tagastada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960