Autor: Marge Ugezene • 24. oktoober 2019

Listeeriaskandaali uus osaline: ärge sööge plekilisi õunu

Listeeriaskandaali uue osalise Riho Laane firma müüginumbrid juba kukkusid, nii et ta ei välista tegevuse lõpetamist.
Tartumaa väikefirma Peetsman müüginumbrid kukkusid juba eelmisel kuul, sest ostjad on muutunud ettevaatlikuks.
Foto: Liis Treimann

Tartumaa väikeettevõtja, firma Peetsman omaniku Laane hinnangul on praegune paanika liiga suur. „Toodangut tuleks hoida nõuetekohaselt, mitte aknalaual ja oodata viimast kuupäeva – sööge ikka värskeid asju. Te ei söö õuna siis, kui see plekiliseks läheb,“ ütles Laan.

Uus ettekirjutus

Veterinaar- ja toiduamet tegi haigusepuhanguid põhjustanud listeeria tüviraku esinemise kahtluse tõttu ettekirjutused AS M.V.Wooli Vihterpalu tootmisüksusele ning OÜ Peetsmanile.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda selgitas, et arvestades käesoleva aasta suvel teostatud sekveneerimise tulemusi, mille käigus uuriti ka eelmisel aastal leitud listeeriabaktereid, ning ettevõtete viimaste kontrollide ja proovivõttude tulemusi, kus tuvastati listeeriabakter mõlema ettevõtte puhul, oli vajalik täiendavate meetmete rakendamine tarbija kaitsmiseks.

Viimane kalapartii oli puhas, rõhutas Laan. „Tehti oma miljon proovi. Käed, kindad, lõikelaud, nuga ja kõik muud sellised asjad,“ sõnas ta.

Müük kukkus

„Müük on oluliselt alla läinud. Isegi see pisike, mis mul on,“ sõnas Laan ja täpsustas, et müüginumbrid kukkusid septembris ja sel kuul kolmandiku võrra.

Laan ennustab, et olukord võib minna veel tõsisemaks. „Proovide hulk kasvab, seega kasvavad kulud, meediareklaam vähendab müüki ja edasi võite ise mõelda. Kui asi rahuneb, siis rahuneb. Kui ei, siis panen uksed kinni,“ rääkis Laan. „Näen, et see sõda on suur,“ märkis ta.

Ettevõtte läinud aasta käive oli 16 000 eurot, kahjum 4700 eurot. Aastal 2017 oli firma käive samas suurusjärgus ja kasumit näitas 5580 eurot.

Toorainet ostab Laan listeeriaskandaali peaosaliselt M.V.Woolilt. Viimast Laan ei süüdista. „Listeeriat leidub ju igal pool. Kui sööte naabri aiast maast võetud musta õuna ära, siis võite selle ka sealt saada,“ ütles Laan.

M.V.Woolile tehakse Laane hinnangul liiga. „See on suunatud M.V.Wooli vastu, minul pole ühtegi pretensiooni nende vastu. Söön ise väga palju seda kala ja söön ka edasi,“ ütles ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960