Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 8. november 2019

Börs: piimahinnad tõusid järsult

Nädala börsiuudised: piimahinnad tõusid järsult; nisuhinnad konsolideerumas; maisi hind Euroopas ligi aasta madalpunktis; kohv kallines, suhkur odavnes; kaubanduskõnelused kergitasid nafta hinda.
Sellel nädalal toimunud GDT oksjonil tõusid piimahinnad ligi 4 protsenti.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Sellel nädalal toimunud GDT oksjonil tõusid hinnad ligi 4 protsenti, viimati oli tõus nii suur enam kui pool aastat tagasi. Kallinemisele on kaasa aidanud piiratud pakkumine.

•Nisuhinnad olid sellel nädalal konsolideerumas ning liikusid külgsuunas, sest investorid ootavad reede õhtust USA põllumajandusministeeriumi raportit. Mõnevõrra on tegemist ka tehnilise korrektsiooniga.

•Maisi hind püsib jätkuvalt surve all ning jaanuarikuu futuur langes Euronexti börsil ligi aasta madalaima tasemeni.

•Naftale andis hoogu juurde kaubanduskõneluste edenemine – nimelt teatas Hiina kaubandusministeerium, et mõlemad osapooled on nõustunud osadest tariifidest loobuma.

Piimahinnad tõusid järsult

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid eelmise oksjoniga võrreldes lausa 3,7 protsenti. Sellele on kaasa aidanud globaalse pakkumise piiramine ja Uus-Meremaa tagasihoidlik tootmine.

GDT hinnaindeks tõusis 3446 dollarini tonnist, eelmisel oksjonil oli tõus 0,5 protsenti.

Maailma suurima eksportija Uus-Meremaa tagasihoidlik tootmine on peamine põhjus, miks hinnad nii järsult tõusid, ütlesid analüütikud. Lisaks sellele on globaalne pakkumine kesine, mis peaks ka edaspidi hindu toetama.

Muutus GDT hinnaindeksis (%). Allikas: GDT.

“Eelmise nädala GlobalDairyTrade oksjonil oli tõus korralik. Üks seletus on see, et tootmise kasv on viimasel ajal aeglustunud,” ütles Westpac Banki strateeg Imre Speizer. “Pakkumise poole pealt viitab see sellele, et hinnad peaksid püsima küllaltki tugeval tasemel.”

Täispiima pulber, mis on oksjonil enimkaubeldud tooraine, kallines oksjonil 3,6 protsenti. Kooritud piima pulber tõusis lausa 6,7 protsenti.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri detsembrikuu futuur nädalaga lausa 5 protsenti, 2545 euroni tonnist.

Nisuhinnad konsolideerumas

Euronexti nisufutuuride hinnad on viimase nädala jooksul konsolideerunud. Hinnad langesid 0,2 protsendi võrra.

Detsembrikuu nisufutuuride hind langes nädalaga kokku 0,2 protsenti, 177,75 euroni tonnist. Nädala lõpus survestas Euroopa turgu ka odavnemine USAs.

Üldiselt olid kauplemismahud sellel nädalal küllaltki tagasihoidlikud. Investorid ootavad reede õhtul ilmuvat USA põllumajandusministeeriumi raporti, mis peaks andma ülevaate viljaturu nõudluse ja pakkumise väljavaatest. Samuti tulevad värsked maisi ja sojaubade prognoosid.

“Me näeme praegu võimalikku rahu enne tormi,” ütles üks futuuridega kaupleja neljapäeval.

Üldiselt on nisuturg viimase paari kuu jooksul olnud tõusutrendis, sest ekspordiperspektiiv ja ELi tootjate konkurentsivõime on paranenud.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Maisi hind püsib Euroopas aga jätkuvalt surve all. Maisi jaanuarikuu futuur langes ligi viimase aasta madalaima tasemeni, 164 euroni tonnist.

Euroopa hindu on survestanud USAs seitse päeva kestnud odavnemine. Toodang on suur ning ekspordinõudlus on kesine.

Rapsiseemnete hind tõusis Euroopas aga 1,2 protsenti, 388,5 euroni tonnist.

Kohv kallines, suhkur odavnes

Arabica kohvi futuuride hind tõusis ICE börsil nelja kuu kõrgeima tasemeni, sest fondid vähendasid langusele panustavaid positsioone ning kauplejad panustavad Brasiilia reaali tugevnemisele.

Detsembrikuu arabica kohvi hind tõusis 1,091 dollarini naelast, mis on kõrgeim tase alates juuli keskpaigast. “See on langusele panustavate positsioonide katmine (short covering – toim). Tehniliselt on graafikud heas seisus, trend on üles. Samas on fundamentaalnäitajad küllaltki kehvad, midagi pole muutunud,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Suhkru hind langes neljapäevaks 12,39 dollarini naelast. Teisipäeval jõudis suhkur viimase kuu kõrgeima tasemeni. Londonis odavnes suhkru hind nädalaga 1,7 protsenti, 332,9 dollarini tonnist.

Kaubanduskõneluste edenemine pani nafta kallinema

Naftahinnad hakkasid nädala teises pooles tõusma, sest ilmusid uudised, et USA-Hiina kaubanduskõnelused edenevad. Nimelt teatas Hiina kaubandusministeerium, et mõlemad osapooled on osadest tariifidest nõus järk-järguliselt loobuma.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 2,1 protsenti, 61,4 dollarini barrelist. WTI lisas 4,8 protsenti ja kaupleb 56,34 dollaril.

Kuna kaubandussõda mõjutab maailmamajandust ning see omakorda nafta nõudlust, siis positiivsed arengud parandavad ka nafta nõudluse väljavaadet.

Lisaks sellele kaalub OPEC ka tootmiskärbetega jätkamist või isegi nende laiendamist. Samas prognoositakse, et tänavu jäävad hinnad surve alla ning suurt tõusu ei ole oodata.

Bensiini hind.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960