Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 6. detsember 2019

Börs: nädalat iseloomustab volatiilsus toormeturul

Nädala börsiuudised: nisuhinnad taandusid 4 kuu tipust; piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul; globaalsed toiduhinnad kahe aasta tipus; rapsiseemnete hind püüab uusi tippe; nafta hind hakkas nädala lõpus tõusma.
Rapsi hind näitas kasvu.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad tõusid nelja kuu tippu, sest eksporditurgudel on nõudlus olnud tugev ning ilmastikuolud ei ole kõige paremad. Nädala teises pooles hinnad taandusid, sest Egiptus esitas Venemaale suure nisutellimuse.

•Piimahinnad langesid GDT oksjonil esmakordselt kolme kuu jooksul, sest piimarasva tooted odavnesid. Näiteks või hind langes ligi 5 protsenti. Piimapulbrite hinnad püsivad aga jätkuvalt kõrgel tasemel.

•Rapsiseemnete hind tõusis enam kui aasta kõrgeima tasemeni, sest pakkumine on kitsas ning toorainet külvatakse küllaltki vähe.

•Nafta hind hakkas nädala lõpus taastuma – naftakartelli OPECi liikmed tahavad praegu toimuval kohtumisel tootmiskärpeid süvendada. Bensiin odavnes.

Nisuhinnad taandusid 4 kuu tipust

Nisuhinnad tõusid sellel nädalal mitme kuu kõrgeima tasemeni, aga hakkasid nädala lõpus uuesti langema, sest Chicagi nisuhinnad kukkusid ning Egiptus esitas Venemaale tellimuse nisu ostmiseks.

Märtsikuu nisufutuuride hind kallines nädala lõikes 0,4 protsenti, 183,75 euroni tonnist. Esmaspäeval tõusis hind aga 187 euroni, mis on viimase nelja ja poole kuu kõrgeim tase.

Egiptus teatas teisipäeval, et ostab 295 000 tonni Venemaa nisu, mis viitab sellele, et Venemaa toodang hinnatõusule vaatamata jätkuvalt väga konkurentsivõimeline.

“Euronexti nisu oli eelmise Egiptuse tellimuse ajal 5-6 eurot kõrgemal tasemel. Egiptlased maksid seekord samuti 3 dollarit rohkem,” ütles üks futuuride maakler.

“Pariisi nisufutuuride tõus nelja kuu tippu on ELi nisu atraktiivsust vähendanud,” ütles üks Saksamaa kaupleja Reutersile. “Venemaa on oma konkurentsivõimet parandanud ja Egiptuse ost näitab seda.”

Nisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad langesid esmakordselt kolme kuu jooksul. Nõudlus piimarasva toodete järele kahanes, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks langes oksjonil 0,5 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3467 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil kasvas indeks 1,7 protsenti.

“Languse põhjuseks võib pidada piimarasvade odavnemist, mis nullis ära piimapulbrite jätkuva tugevuse,” ütles NZXi piimaturu analüütik Robert Gibson.

Näiteks või hind kukkus oksjonil 4,9 protsenti. Täispiima pulber kallines aga 0,1 protsenti ja kooritud piima pulber tõusis 1,9 protsenti.

Euroopas EEX börsil odavnes kooritud piima pulbri hind 1,9 protsenti, 2570 euroni tonnist. Pikaajalist graafikut vaadates on aga piimatootjate jaoks pilt väga positiivne. Aastatagusega võrreldes on tonnihind sisuliselt 1000 euro võrra tõusnud (vt. allpool olevat graafikut).

Kooritud piima pulbri hinnaindeks (€/tonn). Allikas: EEX.

Globaalsed toiduhinnad kahe aasta tipus

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon (FAO) teatas, et toidhindade hinnaindeks tõusis novembris 177,2 punktini, mis on kõrgeim tase alates 2017. aasta sügisest. Kallinemise põhjuseks oli liha ja taimeõlide hinnatõus.

Oktoobriga võrreldes tõusis indeks 2,7 protsenti. Kõige enam kallines taimeõlide indeks – kokku 10,4 protsenti. Lihaindeks lisas 4,6 protsenti.

“Novembris toimunud hinnatõusu põhjuseks on peamiselt liha ja taimeõlide kallinemine,” kirjutas agentuur oma raportis. Taimeõlidel aitas kallineda palmiõli tõus, tugev impordinõudlus toetas ka soja, rapsi ja päikeseõli hindu.

Lihahindadele pakkus tuge samuti import, eriti Hiina oma, kes otsib viise kuidas sigade Aafrika katku tõttu tekkinud puudujääki ära katta. Hästi läks ka piima- ja suhkruhindadel.

Rapsiseemnete hind tõusis tublisti

Rapsiseemnete hind tõusis sellel nädalal tublisti, sest pakkumine on kitsenemas ning nõudlus on küllaltki tugev. Samuti on rapsiseemnetele tuge pakkunud teiste taimeõlide kallinemine.

Rapsiseemnete hind tõusis nädalaga 2 protsenti, 395,25 euroni tonnist. Tegemist on vähemalt viimase poole aasta kõrgeima tasemega.

Teistest Euroopa põllumajandustoormetest odavnes mais 0,6 protsenti ja märtsikuu futuuri hind on 165 eurot tonnist.

Rapsiseemnete hind tõusis nädalaga 2 protsenti, 395,25 euroni tonnist.
Foto: Äripäev AS

Nafta hind hakkas nädala lõpus tõusma

Nafta hind langes nädala alguses, aga hakkas nädala lõpus tõusma, sest OPECi soovib väidetavalt tootmiskärpeid laiendada.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), sealhulgas Venemaa, võivad sel nädalal Viinis kohtudes heaks kiita toormetoodangu sügavamad kärped, mis võib kergitada nafta hinda veelgi rohkem.

USA toornaftavarud vähenesid nädala jooksul kuni 29. novembrini 4,9 miljoni barreli võrra, kuna rafineerimistehased tõstsid toodangut, ütles USA energiateabe administratsioon. Analüütikud ennustasid 1,7 miljoni barrelist langust.

"Rafineerimistegevuse hüppamine ja jätkuv tagasihoidlik netoimport on aidanud saavutada kuue nädala jooksul esimese naftavarude kasutuselevõtu," ütles ClipperData tooraine uuringute direktor Matt Smith.

Brenti toornafta barrel maksab 63,4 dollarit ja WTI maksab 58,4 dollarit. Rotterdami 95 bensiin odavnes aga 5 protsenti, 591,8 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960