Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 26. märts 2020

Tartu Agro alustab õiguse saamiseks Euroopas kohtuteed

Tartu Agro noorloomad.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Euroopa Komisjon tegi jaanuari lõpus otsuse, kus leidis, et Eesti Vabariik on osutanud AS Tartu Agrole ebaseaduslikku riigiabi, andes Tartumaal paarkümmend aastat tagasi rendile põllumajandusmaa alla turuhinna. Kuigi riik on varasemalt olnud ettevõtte poolel ja riigiabi andmist eitanud, on tänaseks otsuse vaidlustamisest loobutud ja asutud ettevõttele kiirkorras COVID-19 haiguspuhangu keskel pea poole miljoni euro suurust tagasinõuet esitama. Ettevõtte alustab õiguse saamiseks Euroopas kohtuteed koostöös TGS Baltic advokaatidega.

Advokaadibüroo TGS Baltic riigiabi- ja kohtuvaidluste advokaadid koosseisus Triinu Järviste, Triin Kaurov, Mari Anne Valberg ja Martti Peetsalu on AS Tartu Agro esindajatena esitanud 24. märtsil hagi Euroopa Liidu Üldkohtusse, milles nõuavad, et Üldkohus tühistaks Euroopa Komisjoni riigiabi otsuse tervikuna.

Hagis selgitatakse, et AS Tartu Agro ei ole rendilepinguga saanud ühelgi ajahetkel mingit majanduslikku eelist seetõttu, et rendilepingu sõlmimiseks viis Põllumajandusministeerium läbi nõuetele vastava pakkumismenetluse, mis tagas hinna kujunemise vastavalt turutingimustele (kusjuures ministeerium täitis kõiki sel hetkel kehtivaid reegleid pakkumismenetluse korraldamisele) ning rendilepingu rendihind vastab ka faktiliselt turutingimustele, kuna rendihinna sisse kuuluvad tervikuna ka rendilepingu alusel õiguspäraselt tehtavad Tartu Agro investeeringud maaparandusse, kulutused maa korrashoiule ja mulla kvaliteedi parandamiseks ning maamaks. Lisaks tuleks rendilepingu sõlmimist hinnata selle ajalises kontekstis ja arvestades, et see toimus AS Tartu Agro kui riigiettevõtte aktsiate erastamise ettevalmistuse raames.

AS-i Tartu Agro Euroopa Liidu Üldkohtus esindav TGS Baltic vandeadvokaat Triinu Järviste leiab, et antud olukorras on riigiabi reeglite rikkumine äärmiselt kaheldav. „Komisjon on jätnud täielikult tähelepanuta selle majandusliku konteksti, mis oli reaalsus siis, kui rendileping 2000. aastal sõlmiti. Samuti on komisjon väidetavat riigiabi hinnanud puudulike ja võrreldamatute andmete alusel, kasutades aritmeetilisi keskmisi ja üldisi statistilisi andmeid, mis ei võta arvesse selle rendilepingu spetsiifikat. Arvestades rendilepingust tulenevaid AS Tartu Agro suuri investeerimiskohustusi ja lisakulutusi, vastab rendihind täielikult turutingimustele,“ ütles Järviste.

Lisaks sellele leiab Järviste, et igal juhul ei tohiks praeguses olukorras mistahes riigiabi AS-lt Tartu Agro tagasi nõuda, kuna kohtupraktikas on kinnitatud, et riigiabi tagasinõue saab olla välistatud, kui see oleks ettevõtja suhtes äärmiselt ülekohtune ja hea usu põhimõttega vastuolus.

„,Arvestades seda, et rendileping sõlmiti kakskümmend aastat tagasi ehk enne Eesti Euroopa Liiduga ühinemist, samuti arvestades, et rendileping sõlmiti pakkumismenetluses, kus riik täitis kõiki siseriiklike reegleid, ja arvestades ühtlasi sedagi, et ka Euroopa Komisjonil võttis alates kaebuse saamisest kokku umbes 6 aastat, et otsustada kas tegemist on riigiabiga, ei saa nüüd kuidagi AS-le Tartu Agro ette heita, et ta oleks pidanud aru saama, et rendileping võiks riigiabi reeglitega vastuolus olla. Riigiabi tagasinõudmine oleks ettevõtte suhtes praegu äärmiselt ebaõiglane ja peaks olema täielikult välistatud,“ selgitas Järviste.

Maaeluministeerium märkis oma paar päeva tagasi avaldatud kommentaaris, et Maaeluministeeriumi järgmised sammud tulenevad Euroopa Komisjoni otsusest SA.39182 (2017/C). Järviste leiab, et tegelikkuses on Maaeluministeeriumil mitmeid võimalusi olukorra lahendamiseks Eesti ettevõtjat toetades – vaidlustada otsus Euroopa Liidu Üldkohtus (nagu seda on teinud AS Tartu Agro 24. märtsil), taotleda Üldkohtult Euroopa Komisjoni otsuse peatamist selliselt, et Eesti Vabariik ei peaks kriisi olukorras riigiabi ajutiselt hakkama sisse nõudma või taotleda komisjonilt tema otsuse täitmise tähtaja pikendamist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960