Autor: Bayer OÜ • 12. aprill 2022

Käes on õige aeg kaitsta oma rapsipõldu!

Iga põllumehe eesmärk on tõhustada saaki ja kasvatada toitu või muud toorainet võimalikult puhtalt ning ümbritsevat keskkonda kahjustamata. Paraku võivad siiski taimed haigestuda ning vajavad seetõttu ennetavat kaitset. Milliseid taimekaitsevahendeid kasutada?

Pikaajalise kogemusega põllumees Kaspar Kalev Ollimäe talust tõdeb, et rapsi kasvatamisega oli nende ettevõttel aastaid tagasi esimene probleem see, kui koristuse ajal selgus, et põld oli nakkunud valgemädanikuga. „Saagikadu oli väga suur,” meenutab ta. „Alates sellest ajast kasutame õitsemise ajal fungitsiidi Propulse ning kaitseme oma taimi fomoosi eest Tilmoriga, mis toimib ka kasvuregulaatorina.”

Nende toodeteni jõudis Kalev tänu erinevatele põllupäevadele ja seminaridele. Ja muidugi seoses sellega, et põldudel esines probleeme ja oli aru saada, vaja on kasutada taimekaitsevahendeid. „Otsuseid on mõjutanud ka toodete hind ning tänaseks oleme Bayeri toodetest kasutanud ja kasutame päris suurt hulka, näiteks Fenix, Input, Propulse, Tilmor, Komplet, Sekator, Mateno Duo, Targa super, Ascra xpro, Variano xpro jne. Oleme väga rahul, sest taimekaitsevahendite mõju on olnud väga hea ning meile meeldib kindlustunne, et need tõesti toimivad ja toime kestab pikaajaliselt.”

Ollimäe talu kasvatab rapsi aastas keskmiselt 70 hektari suurusel pinnal. Ettevõte tegeleb teravilja-, rühvelkultuuride- ja kaunviljade kasvatusega.

Mis on mis ehk millist taimekaitsevahendit eelistada?

„Kevadel on väga tähtis pöörata rapsipõldudele tähelepanu ja mõelda, et kuidas kaitsta taimi uute erinevate taimehaiguste eest,” ütleb Bayer OÜ suurklientide juht Eestis, agronoom Karel Kaldoja. „Soovitan esimese taimekaitsevahendina kasutada kevadel kasvuregulaator-fungitsiidi Tilmor, et saavutada tugev ja ühtlases kasvus taimik. Kui rapsitaimed kasvavad ühtlasemalt, aitab see kaasa ka ühtlasemale õitsemisele, mis lihtsustab järgnevate pritsimistööde ajastamist. Kui rapsi ühtlasem õitsemine on saavutatud, siis tuleb mängu fungitsiid Propulse, mida kasutatakse rapsi õitsemisaegseks haigustõrjeks. Kõige tõhusam ongi alguses rapsi kasvu reguleerida ja haigusi ennetada Tilmori ja hiljemalt valgemädaniku ja kuivlaiksuse tõrjet teha Propulsega.”

Tilmor on laia toimespektriga süsteemne fungitsiid tali- ja suvirapsi ning tali- ja suvirüpsi haigustõrjeks ning taimede kasvu reguleerimiseks. Tilmori suur eelis on Kaldoja sõnul see, et tegemist on kaks-ühes tootega: liidetud on tugev fungitsiid ning efektiivne kasvuregulaator. Kasutades kevadel Tilmorit lüheneb sõltuvalt sordist peavarre pikkuskasv ning külgharud kasvavad jõudsalt – nii võtab taim vastu rohkem päikesevalgust, õitsemine ja valmimine ühtlustub ning taimed tarbivad toitaineid maksimaalselt. Samuti on vahend tugevaks haigustõrjeks kuivlaiksuse, hahkhallituse ja valgemädaniku vastu.

Tilmor sisaldab toimeainena protiokonasooli ja tebukonasooli. Protiokonasool on tugeva ennetava ja raviva toimega paljude taimehaiguste vastu ning takistab haigustekitaja seene niidistiku väljaarenemist.

Kasvuregulaator-fungitsiid Tilmor õigeaegne kasutamine tagab terve ja tugeva taime.

Tebukonasool on fungitsiid, mis toimib rapsi- ja rüpsitaimede kasvu reguleerijana.

Parima tulemuse annab, kui kasutada Timorit lisaks kevadele ka sügisel, sest vahend aitab vältida taimede ülekasvamist, muudab taimed talvitumiskindlaks ning taimedel areneb tugev juurekava. Lisaks annab vahend tugeva haigustõrje tõusmepõletiku, ebajahukaste, fomoosi ja kuivlaiksuse vastu. Ühel hooajal ongi lubatud Tilmorit pritsida kuni kaks korda.

Vahendi kulunorm on 0,8-1,2 l/ha, kuid on kasutada soovitav kõrgemat kulunormi, kui esinevad haiguse levikuks soodsad tingimused, näiteks vihmane ilm ja niiske muld, külvatud on fomoosile vastuvõtlik sort ning samale põllule külvatakse rapsi sagedamini kui 4 aasta järel. Haiguste tõrje on tõhus, kui minimaalne õhutemperatuur pritsimise ajal on +12 kraadi. Kasvu reguleerimise eesmärgil pritsides miinimumtemperatuuri kehtestatud ei ole, kuid oluline on, et taimedel toimuks ainevahetus.

Propulse on ennetava ja raviva toimega süsteemne fungitsiid tali- ja suvirapsile, tali- ja suvirüpsile, maisile, kartulile, põldoale ja põldhernele. Propulse eeliseks on paindlik pritsimisaeg, pikaajaline toime, kiire stopp-mõju haigustele ning hea kaitse ka tugeva nakkuse korral. Vahend teeb rapsi- ja rüpsikõdrad tugevaks ning suurendab rapsiseemne saaki.

Fungitsiid sisaldab fluopüraami ja protiokonasooli. Fluopüraam imendub kiiresti taimesse ja levib kõikidesse rohelistesse kudedesse, kaitstes tõhusalt seenkahjustajate rünnaku eest. Protiokonasool takistab seene niidistiku väljaarenemist ning on tugeva ennetava ja raviva toimega paljude taimehaiguste vastu.

Propulse kulunorm on 0,8-1 l/ha ning pritsimise aeg valitakse vastavalt olulisimale tõrjutavale haigusele: ristõieliste valgemädaniku vastu pritsitakse ennetavalt õitsemise algusest kuni täisõitsemiseni, ristõielise kuivlaiksuse vastu pritsitakse esimeste haigustunnuste ilmnemisel, enamasti õitsemise teisel poolel või lõpus. Hahkhallituse vastu pritsitakse ennetavalt, kui ilmastikutingimused soodustavad haiguste levikut ja jahukaste vastu pritsitakse esimeste haigustunnuste ilmnemisel. Rapsi puhul tohib Propulset kasutada kord hooaja jooksul.

„Üldiselt pritsitakse taimekaitsevahend pisikeste piiskadena taimele, aga teha ei tohiks seda vihmase ilmaga, siis on kasutegur väike või isegi olematu,” annab Karel Kaldoja nõu. „Tänapäevased taimekaitsevahendid lagunevad looduses kiiresti ning mõjutavad ümbritsevat keskkonda minimaalselt. Kindlasti peab aga enne pritsimist teadma, millises kasvufaasis on taimed põllul ja millised kahjustajad on taimedele ohuks.”

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Osale Bayeri kampaanias, registreeri ost ja võta vastu auhind!

Fungitsiidid Tilmor ja Propulse kuuluvad Bayeri „Kindlusta saak” 2022 kampaaniatoodete hulka. Kampaanias osalemiseks tuleb perioodil 1. jaanuarist kuni 15. oktoobrini 2022 osta Bayeri fungitsiide ja puhtimisvahendeid, registreerida ost Bayer CropScience Eesti kodulehel ja valida välja ostetud kogusele vastav auhind. Vaata täpsemalt kampaania tingimusi siit!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960