Autor: Põllumajandus.ee • 3. juuni 2019

Jahimeestel tuleb sel jahiaastal küttida üle 30 000 metskitse

1. juunil algas metskitsejahihooaeg Eestis. Kuni septembrini on jahieeskirja järgi lubatud küttida ainult sokkusid.
Metskitsed
Foto: Kaarel Roht

Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) presidendi Margus Puusti sõnul on metskitsede arvukus jätkuvalt tõusuteel. „Metskitsede kõrget arvukust iseloomustab ka see, et eelmisel aastal hukkus ametlikel andmetel liiklusõnnetustes 4408 isendit,“ ütles Puust. „Üks oluline metskitsejahi eesmärk on reguleerida arvukust nii liiklusõnnetuste kui ka maaomanikele tekitatud kahjude vähendamiseks. Samuti suurendab metskitse kõrge arvukus veterinaaride hinnangul asurkonnas parasitaarhaiguste riski,“ lisas ta.

1. juunist 15. augustini kütitakse sokkudest noorloomi või kehva arenguga isendeid. Reeglina ei kütita põhikarja sokkusid enne augustit. Neid kütitakse soovituslikult alates 1. augustist kuni hooaja lõpuni.

EJSi tegevjuhi Tõnis Korts sõnul ulukiseire-ekspertidel detailsema küttimissoovituse kokkupanek veel käib. „Nende eelhinnanguid aluseks võttes on selge, et jahimeestel tuleb metskitsi küttida vähemalt eelmise aasta soovituslikus mahus ehk 30 000 isendi piires või isegi rohkem,“ ütles Korts. „Kui eelnevatel aastatel telliti jahimeestelt arvukuse reguleerimist põhiliselt metsakahjude tõttu, siis nüüd on lisandunud ka liikluskahjud, mis ohustavad inimeste ning metsloomade elu ja tervist,“ kinnitas ta.

TASUB TEADA

Jahieeskirja järgi võib metskitsele jahti pidada 1. juunist 31. jaanuarini. Sealhulgas saab sokule pidada varitsus-, hiilimis- või peibutusjahti 1. juunist 31. jaanuarini ning ajujahti ja jahti koeraga 1. oktoobrist 31. detsembrini. Kitsele või tallele võib varitsus- või hiilimisjahti pidada 1. septembrist 31. jaanuarini ning ajujahti ning jahti koeraga 1. oktoobrist 31. detsembrini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960