Autor: Margus Ameerikas • 23. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hobukünnivõistlus 2015 Kehtnas

Eesti künnimeistrivõistluste raames toimus 19. septembril 2015 Eestis esmakordselt pealesõja järgsel perioodil hobustega künnivõistlus.

Aare Müil ja Eve Haggi võistlesid kumbki oma võistlusplatsil sama hobusega Sangar ning kasutasid hobujuhi Reelika Rätsepp abi. Peeter Nurmiku hobuseks oli Ame, Vello Tamm hobusega Sallina ja Heino Laiapea hobusega Undrek. Heino Laiapeal oli abiks hobujuht Mati Särev. Peeter Nurmik ja Vello Tamm said hakkama ilma hobujuhita.

 

 

Künti kõrrepõldu, igaühel lapi pikkuseks 35 m ja laiuseks 5 m, kokku seega 175 m2. Eelnevalt sai harjutada sealsamas võistlusplatside kõrval. Kündmiseks oli aega kaks tundi ning kõik said selle ajaga töö tehtud.

Tulemuste hindajateks olid künnikohtunikud Madis Ajaots ja Villu Vilbok, võistluste peakohtunikuks Taavi Võsa. Künni kvaliteeti hinnati kaheksa elemendi põhjal: avavao sirgus, põhikünni sirgus, lõpuvao sirgus, viilude ühtlikus, harjalisus, sügavus (min. 12 cm), viilude liitumine ja üldilme. Iga elemendi eest oli võimalik saada maksimaalselt 10 punkti e. maksimum punktide arv siis 80. Maksimum punktid said kõik sügavuse eest, kõigil oli künd ühtlaselt sügavam kui nõutud 12 cm.

Võitjaks tunnistati 63 hindepunktiga Vello Tamm hobusega Sallina. Teise koha sai 56 punktiga Heino Laiapea hobusega Undrek ning kolmas koht Peeter Nurmik hobusega Ame. Punktide summa oli temal samuti 56, kuid kõige olulisem element ehk üldilme hinne oli madalam ja sellepärast 3. koht.     

  

Analoogilisi hobukünni võistlusi on peetud paljudel aastatel ja paljudes maades. Inglismaal tulevad hobukünnivõistlused 10.-11.oktoobril, kuhu oodatakse ligikaudu 250 võistlejat. Vaata lisa SIIT.

Soomes oli selle aasta hobukünnivõistlus septembri alguses ära: Vaata lisa SIIT.

Vaata fotosid hobukünnivõistlusest:

 

 

Järgmise aasta Eesti künnimeistrivõistlused toimuvad jällegi Kehtnas ning usutavasti saab siis korraldada seal ka juba teised hobukünnivõistlused septembris 2016. Loodetavasti saab see ka Eestis traditsiooniks.

Hobukünnivõistlus 2015 Kehtnas
Foto: Eesti Künniselts
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960