Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavuse Inglismaa parima nisusaagi sai tuntud rekordimees

Tänavuse Inglismaa parima nisusaagi sai tuntud rekordimees
Foto: Farmers Weekly
Selle aasta parim nisusaak Inglismaa viljelusvõistlusel YEN saadi Tim Lamymani põllult Lincolnshires. Saagiks fikseeriti 15,3 tonni hektarilt.

See on suurepärane tulemus seetõttu, et tänavused kasvutingimused Inglismaal ei olnud kiita – kevad oli põuane ja suvi samas liigniiske.

Tim Lamyman on edukas teraviljakasvataja olnud juba aastaid: 2014. aastal oli tema põllu nisusaak 14,5 tonni ja 2015. aastal rekordine 16,5 tonni.

Lamyman peab oluliseks korralikku väetamisprogrammi, just sügisesed tööd põllul on määravad. Lisaks graanulväetistele kasutab ta palju leheväetisi. Sügisesed leheväetise normid on väiksemad ja pritsib ta kolmel korral. Kevadel on leheväetisprogrammis 6 väetuskorda, siis on norm juba poole suurem. Lisaks on oluline korralik fungitsiididega pritsimine, mida ta tavaliselt teeb 4 korda.

Ka teised võistlejad said häid tulemusi - Donald Ross sai saagiks 14,8 t/ha ja Edward Vipond 14,6 t/ha.

I KOHT - Donald Ross - 83% potentsiaalsest saagist 17,8 t/hektariltII KOHT - Neil Armstrong - 76% potentsiaalsest saagist 17,4 t/hektariltIII KOHT - Tim Lamyman - 72% potentsiaalsest saagist 21,1 t/hektarilt

YENil hinnatakse ka seda, kuivõrd lähedane on tegelik saak potentsiaalsele saagile

Inglismaal on peetud viimase nelja aasta jooksul viljelusvõistlust nimetusega Yield Enhancement Network ehk lühendina YEN, mis tähendab saagikuse suurendamise võrgustikku.

Inglise võistlusekorraldajad panid mõni aasta tagasi paika ambitsioonika plaani - saavutada 20 aasta pärast nisu terasaagikuseks 20 t/ha. Võistluspõldudel toimuv näitab just seda seisu, mida praeguste teadmiste ja võimaluste juures põllul on võimalik saada. Eesmärgiks on ka nendel võistlusel kõrgeim saagikus kuid erinevalt teistest maadest hinnatakse ka seda, et kuivõrd lähedane on tegelik saak potentsiaalsele saagile.

Näiteks 2014. aastal sai parima tulemuse Tim Lamyman saagiga 14,5 t/ha, mis oli 76% potentsiaalsest saagist 19 t/ha. 2015.aastal sai aga Rodney Smith saagiks 16,5 t/ha, mis on ka uueks tootmispõldude Guinnessi rekordiks.

Tänavu saavutas Donald Ross kõrgeima potentsiaalse nisu saagikuse 14,8 tonni hektarilt, mis on 83% tema teoreetilisest saagikusest 17,8 t/ha.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960