Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab Estonian Plywoodi spooni- ja vineeritööstuse rajamist

EAS toetab Estonian Plywoodi spooni- ja vineeritööstuse rajamist
Foto: Äripäev AS
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas möödunud aasta lõpus, et toetab suurinvestori meetme kaudu miljoni euroga Estonian Plywood ASi spooni- ja vineeritööstuse rajamist Jõgevamaale, mis annab tööd ligi 150 inimesele.

Estonian Plywood AS plaanib 2019. aastal rajada Jõgevamaale tehase, mis hakkab väärindama kohalikku kasepuitu pakkudes nii parema väljundi toorpuidu ekspordile ning luues kõrgelt tasustatud töökohti. Ligikaudu 95% tehase toodangust plaanitakse müüa väljapoole Eestit. EASi toetus aitab ettevõttel soetada kaasaegset tehnoloogiat, mis loob eeldused lisandväärtuse kasvuks ja toetab ettevõtte konkurentsivõimet, teatas EAS. 

EASi juhatuse esimees Alo Ivask avaldas heameelt, et suurinvestori toetus aitas Estonian Plywood ASi otsustada tehase rajamisel Eesti kasuks. „Konkureerime investeeringute pärast järjest rohkem piirkonna teiste riikidega. Suurinvestori meede ongi vajalik, sest saame ise luua need tingimused, mis meie riigi majanduskasvu ja konkurentsi jaoks on olulised ning aitavad investoritel meie riigi kasuks otsustada. Ka ootame investeeringute tulemusel lähiaastail keskmisest kõrgema palga ja lisandväärtusega töökohti,“ lisas ta.

“EAS-i otsus tuli ettevõttele hea uudisena ja aitab ellu viia täna projekteerimisel oleva tehase rajamise plaanid,” sõnas Estonian Plywood AS tegevjuht Randel Veerits. “Tegu on riigi ja erasektori tubli koostööga, mis aitab luua uusi töökohti ja tõsta Eesti konkurentsivõimet. Tänan nii EAS-i töötajaid kui meie projektimeeskonda, kes toetuse saamise teoks tegid,” ütles Veerits.

Estonian Plywood AS on asutatud 2017. aastal AS Lemeksi poolt. Uue tehase käivitamisega suureneb ka Lemeks grupi ekspordimaht.

Valitsus eraldas 2017. aasta riigieelarvest ettevõtluse edendamiseks loodud suurinvestori meetmesse kolm miljonit eurot, et toetada uute, suuremahuliste tootmisinvesteeringute tegemist, sealhulgas tehnoloogia soetamist. Tehtava investeeringu minimaalne suurus on 10 miljonit eurot ning toetuse osakaal on kuni 10% abikõlblikest kuludest. Seda saab taotleda äriühing, kelle kontserni käive eelmisel majandusaastal oli vähemalt 100 miljonit eurot. Eelistatud on projektid, mis panustavad nutika spetsialiseerumise kasvualadesse ning investeeringud, mis tehakse väljapoole Tallinna linnapiirkonda. Käesolevaks aastaks eraldatud eelarve suurinvestori toetuseks on lõppenud, mistõttu peatab EAS taotluste vastuvõtmise täiendava raha eraldamiseni tuleval aastal.

Aprillis otsustas EAS toetada meetmest kahe miljoniga Soome metsaomanikele kuuluvat Metsä Gruppi uue kõrgtehnoloogilise vineeritehase loomisel Pärnusse, mis annab tööd 150 inimesele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960