Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaja Piirfeldt: rohkem avatust ja koostööd

Kaja Piirfeldt: rohkem avatust ja koostööd
Foto: Postimees/Scanpix
24. aprillist veab noortalunike tegevust Kaja Piirfeldt, olles kaheks aastaks valitud MTÜ Eesti Noortalunikud juhiks.

Kaja Piirfeldt on piimakarjakasvataja Harjumaalt, Järvamaa Kutsehariduskeskuse loomakasvatuse eriala õpetaja ja koolitaja. Ta on õpingute käigus omandanud kutsepedagoogika, raamatupidaja ja põllumajandusliku tootmise ja ettevõtluse erialad. Kaja Piirfeldt liitus noortalunikega aastal 2014 ja on ühingu juhatuses alates 2016. aastast.

Juhatuse esimees on valitud vastavalt MTÜ põhikirjale 2 tegevusaastaks.

MTÜ Eesti Noortalunikud organisatsioonil täitub suvel 20 tegevusaastat. Ettevõtmise alustajad ja elushoidjad on üha enam olnud hõivatud teiste tegemistega ja viimastel aastatel on aktiivsete eestvedajate puudumisel ühingu areng üsna tagasihoidlik olnud. „Minu eesmärk koostöös uue juhatusega on MTÜ arengusuunad läbi vaadata, koostada tegevuskava nende elluviimiseks ja organisatsioon taas nö "ellu äratada". Isiklik eesmärk, miks pakutud positsiooni vastu võtsin, on toetada noorte põllumeeste tegemisi läbi kogemuste ja kontaktide jagamise ning teadvustada põllumehe ameti olulisust, samas ka vastutust. Samuti leida võimalusi valdkonda puudutava seadusandluse ja nõuete selgitamiseks sektorisse sisenejatele läbi pikaajaliste liikmete kogemuste. Tahan, et oleks rohkem avatust, koostööd ja julgetaks rohkem rääkida. Lisaks põlluraamatule ja finantstabelitele peab korras olema ka ettevõtja vaimne tervis. Seega kavatsen organisatsiooni juhina muuhulgas propageerida sotsiaalsuse olulisust,“ rääkis eesmärkidest Piirfeldt.

Küsimusele, millised on noorte põllumajandusettevõtjate peamistest murekohad, vastas Piirfeldt, et alustavatel ettevõtjatel on raske leida, ja eelkõige eristada, usaldusväärset ja terviklikku informatsiooni. „Palju on probleeme toetuste saamiseks vajalike nõuete täitmisega. Suuremate kitsaskohtadena võib veel nimetada investeerimiseks vajalikele finantsidele ligipääsu ja maaressursi piiratust ja/või raskesti kättesaadavust,“ rääkis Piirfeldt. „Riiklikul tasandil on vaja rohkem praktilise kogemusega tegevpõllumehi nö "laua taha", kus otsuseid langetatakse ja tegevusplaane koostatakse. Ministeeriumi ja erialaliitude poolt saabub pidevalt koostöökutseid ja noorte ettevõtjate arvamused ja seisukohad on väga oodatud, samas on tegevpõllumehed, eriti hooajal, äärmiselt hõivatud ja tihti jääb kaasa löömine just ajapuuduse taha. Noored, eelkõige juba mõningase praktilise kogemusega ettevõtjad, saaksid ja peaksid võimalusel oma tegemisi nii planeerima, et oleks siiski võimalik panustada. Kuigi tegemist on üsna ajakuluka ja vabatahtlikkusel põhineva tööga, on kasu mida kogu sektori noored sellest saavad, seda väärt. Eesti on meeldivalt väike selleks, et tõesti "iga okas loeks".“

Ühingu lähiaja plaanid on organisatsiooni eesmärkide üle vaatamine ja arengukava koostamine, olemasolevate ja tulevaste liikmete jaoks läbipaistvamaks ja kättesaadavamaks muutumine - koduleht, sotsiaalmeedia, liitumise lihtsustamine - ja sümboolika värskendamine. „Väga oluline uus suund on koostöö teiste riikide noortalunikega: juhatuse liikmed on viimastel nädalatel kohtunud Hiina, Prantsuse, Leedu, Soome ja Rootsi organisatsioonide esindajatega ja alates käesolevast sügisest on plaan hakata oma liikmetele korraldama regulaarseid õppereise just koostöös sihtkoha riikide noortalunikega,“ rõhutas Piirfeldt.

Kaja Piirfeldt on veendunud, et põllumajandus on läbinisti positiivne ettevõtlusvorm. „See on töö mis võimaldab areneda, tegeleda väga erinevate asjadega ja olla osa ägedast ja olulisest kogukonnast. Kui traktorid kevadel põllule sõidavad, siis silm puhkab. Väiketaluniku töö on muidugi paras väljakutse. Aga kui Sa õhtuks kõik hommikul tekkinud 20 lahendamatuna näivat probleemi oled seljatanud, siis tekib tunne ja teadmine, et saad kõigega hakkama. Seda tunnet ja kogemust saab ja tuleb igal elualal ära kasutada. Loomakasvatuse õpetajana motiveerib muidugi ka vahetu tagasiside: kui mõni õpilane või ka koostööpartner ütleb, et ta sai tänu minu kogemusele targemaks, tal jäi mõni viga tegemata või loom elama, siis see ongi see mis annab tunde, et teed õiget asja,“ sõnas ta.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960