Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: teemaks umbrohutõrje, kasvuregulaatorite ja leheväetiste kasutamine

Talioder vajab umbrohutõrjet
Foto: Scandagra Eesti AS
Viimase nädala suhteliselt soe temperatuur ning vihmasajud on kogu looduse ja põldudel kasvavad umbrohud vohama löönud. Millega umbrohu vastu võidelda, kuidas kasutada võrsumisfaasis kasvuregulaatoreid ja millega kevadel väetada - on teemad millest selle nädala põlluinfos kirjutame.

Lisaks talvituvatele umbrohtudele on ka seemneumbrohi osaliselt tärganud ja vajadus umbrohutõrjet teha järjest suureneb. Integreeritud taimekaitse põhimõttest lähtuvalt ei tohiks mitu aastat samal põllul ühte ja sama toimeainet sisaldavat toodet kasutada. Küll aga võib kasutada erinevate toimeainete segusid, nii väldite tulevikus teatud toimeainetele resistentsete umbrohtude teket. Kindlasti tuleb jälgida ilmaennustusi ja öökülma ohu korral tasuks pritsimine päeva võrra edasi lükata ning mitte riskida sellega, et taim satuks stressi või toote toimeaine ei anna lubatud efekti. Samuti tuleb arvestada, et teatud tooted nagu Ariane S, Tomahawk 200 EC, Galistop 200 jt vajavad heaks toimimiseks sooja vähemalt +10…+12 kraadi. Positiivne on aga see, et need tooted tõrjuvad ka suurt umbrohtu edukalt.

Kuna talivili alles võrsub, siis võib julgelt teha tõrjet nende tõrjevahenditega, mis on lubatud kasutamiseks kuni esimese kõrresõlmeni. Sellised tooted on näiteks Banvel 4S ja Attribut. Attribut on üks tõhusamaid tooteid talinisul, rukkil ja tritikalel kasutamiseks orasheina vastu, mõju tuulekaerale, murunurmikale ja harilikule nurmikale umbes 75%, kulunorm 60 – 100 g/ha. Kulunorm suvinisul 60 g/ha. Kaheidulehelistest tõrjub vaid ristõielisi, seega tõrjespektri laiendamiseks võib segada Sekatoriga, lisada kindlasti märgaja.Umbrohutõrjevahendite valik on väga lai ja eks igaüks on kindlasti leidnud või leiab endale sobiva. Õige toote valikul on oluline tähele panna, et vahend valitakse ikka selle järgi, mis umbrohud teil probleemiks on. Umbrohutõrje juures on väga oluline mitte lasta umbrohtudel liiga suureks kasvada, sest suur osa tooteid tõrjuvad efektiivselt ikkagi idulehtede ja esimeste pärilsehtede faasis olevaid umbrohtusid. Kui on näiteks virna probleem, siis sobib nii segudesse kui soolotootena kasutamiseks Tomahawk 200 EC kulunorm taliviljadel 0,5 – 0,6 l/ha, Galistop 200 kulunorm taliviljadel 0,4 – 0,7 l/ha, Ariane S kulunorm taliviljadel 2,0 – 3,0 l/ha, Banvel 4S kulunorm 0,2 l/ha, Sekator OD kulunorm 0,1-0,15 l/ha, Mustang Forte kulunorm taliviljadel 0,5 – 1,0 l/ha, Diflanil 500 EC kulunorm taliviljadel 0,125 – 0,25 l/ha, Biathlon 4D kulunorm taliviljadel 40 g/ha – 70 g/ha jt Lisaks on valmis kasutamiseks erinevad komplektid nn twin pack´id: Zypar+Granstar Preemia 50 SX, Granstar Preemia 50 SX + Primus jne.

Kui plaanite kasutada tooteid Estet 600 EC või 2,4 D Nufarm ja põllul on rohkesti rukkilille, roomavat madarat ehk virna, kesalille ja kummelit, on soovitav kasutada paagisegu nt Sekator OD-ga. 2,4 D Nufarm kulunorm taliviljadel võrsumisfaasis 0,60 – 0,75 l/ha, kõrsumisfaasis kuni 2. kõrresõlmeni 1,0 – 1,25 l/ha. Estet 600 EC kulunorm talinisul, rukkil ja tritikalel 0,5 – 1,0 l/ha.

Kindlasti on paljud valinud umbrohutõrjeks ka Tombo WG või Avoxa, mis tõrjub nii kaheidulehelisi umbrohtusid (virn, malts jne) kui kõrrelisi umbrohtusid, eelkõige rukki-kasteheina ja tuulekaera. Nende toodete kasutajad peavad veel ootama, kuna tuulekaer pole tärganud. Kui liiga vara kasutate, riskite tuulekaera teise rinde tulekuga. Tuulekaera teist rinnet ei saa muidugi välistada ka hilisemal tõrjel, kuna tuulekaer jätab suure seemnevaru mulda ning kogu kasvuperioodil tärkab ebaühtlaselt. Kõige tundlikum preparaatide suhtes on tuulekaer 2-lehe faasist kuni võrsumise lõpuni. Tombo WG ja Avoxa kasutamine on lubatud kuni teise kõrresõlme moodustumiseni, seega kui talvituvaid umbrohtusid on palju ja arvate, et umbrohi kasvab selleks ajaks väga suureks, on soovitav enne mõne majanduslikult vähekulukama preparaadiga umbrohufoon maha võtta, selleks sobib nt Ergon 15 g/ha või muu taoline. Käesolevast aastast on kättesaadav uus herbitsiid Hussar Activ Plus OD – süsteemne umbrohutõrjevahend rukki-kasteheina ja 2-iduleheliste umbrohtude tõrjeks talinisul ja -rukkil ning talitritikalel. Kulunorm 1,0 l/ha.

Tombo WG kulunorm talinisul, tritikalel ja rukkil 0,1 – 0,2 kg/ha, lisada kindlasti märgaja Dassoil 0,5 l/ha. Avoxa kulunorm talinisul, tritikalel ja rukkil 1,35 – 1,8 l/ha, toimespektri laiendamiseks võib segada järgnevate toodetega: Banvel 4S, Estet 600 EC, Mustang, Mustang Forte, Primus, Biathlon 4D, Sekator OD, Granstar Preemia 50 SX.

Soovitame lisada paagisegusse koos mikroväetistega ka UBP-110 (link – UBP-110 paagisegusse lisamise juhend). UBP-110 suurendab taimede ainevahetusaktiivsust ja tänu sellele suudab ta ka suurendada pritsimissegus olevate leheväetiste efektiivsust. UBP-110 kasutamisega parandate mulla omadusi, annate taimele toitaineid ja suurendate toiainete liikumist taimes. Samuti suureneb taimede fotosünteesi võime ja taimede vastupanu ebasoodsatele tingimustele. Teraviljade puhul soovitatakse kasutada UBP-110 võrsumisfaasi lõpul-kõrsumisfaasi alguses. Seega tuleb jälgida oma teraviljade arengut ja vajadusel lisada UBP-110 koos teiste taimekaitsevahenditega pritsimissegusse, et suurendada saaki ja kaitseda taime. Kulunorm teraviljadel võrsumisfaasis kasutamiseks 150 g/ha. Kuigi UBP-110 on orgaanilis-mineraalne väetis, tuleb kindlasti kinni pidada etiketil olevatest kasutusaegadest ja mitte ületada ettenähtud pritsimiskordi ning norme. Soovitatavalt võiks jääda ka pritsimiskordade vahele umbes 2 nädalane vahe.

 

Kasvuregulaatorite kasutamine teraviljadel võrsumisfaasis

Taliviljad on võrsumisfaasis ja talve stress hakkab mööduma, seega võib hakata mõtlema võrsumist soodustavate toodete kasutamisele. Eesmärk on muuta teraviljade kõrred lühemaks ja tugevamaks, mis vähendab omakorda lamandumisriski. Samuti võib see parandada juuresüsteemi arengut ja suurendada pead kandvate võrsete arvu. Paremad tulemused saadakse eelkõige hästi väetatud ja jõudsalt kasvavatel teraviljadel. Kui taimik on veel nõrk, ei pruugi nende toodete kasutamine väga head efekti anda, sel juhul tasuks pisut oodata ja teha vajadusel enne umbrohutõrje ära. Umbrohutõrje tegemisega loote taimikule paremad kasvutingimused ning konkurents toitainete, valguse jms pärast väheneb.

Kohe alguses tuletan meelde, et õhutemperatuur peab kasvuregulaatorite kasutamise ajal olema vähemalt +8…+10 ?C ja öökülma ohtu ei tohiks olla. Üheks selliseks on kindlasti kloromekvaatkloriidi sisaldavate toodete nagu Cycocel 750 (e CCC), Stabilan 750 SL jt kasutamine. Registreeritud kulunormid Stabilan 750 SL talinisul ja tritikalel 1,0 – 1,5 l/ha, rukkil 1,5 – 2,0 l/ha (Cycocel 750, kulunorm rukkil 1,0 – 2,0 l/ha). Taliviljadel võib kasutada ainult 1 korra hooajal, olenemata kulunormist. Kõrrelistel heintaimedel seemneks kasvatamisel võib kasutada sellest valikust toodet Cycocel 750, kuni 2 korda hooajal. Ühekordsel kasutamisel kulunorm 1,2 – 2,0 l/ha, kahekordsel pritsimisel 1,0 l/ha+1,0 l/ha. Taliodrale tooted registreeritud pole, seega kasutada ei tohi.

Lisaks eelpool mainitud toodetele on taliviljadel võrsumisfaasis kasutamiseks Moddus Start. Toode soodustab juurestiku arengut ning tugevdab kõrre alumist osa, vähendades sellega lamandumisriski. Parim aeg Moddus Start’i kasutamiseks on taime täielikul võrsumisel (alates kasvufaas 25), sel ajal on olemas peavõrse ning 4-5 kõrvalvõrset. Sellisel ajal kasutades on tootel ka väga hea füsioloogiline mõju, soodustades fotosünteesi ja suhkrute moodustumist ning ühtlasi loob aluse ja eelduse suuremaks saagiks. Moddus Start’i ühekordseks kasutamiseks registreeritud kulunormid: talinisul 0,3 l/ha, talitritikalel ja rukkil 0,5 l/ha ning taliodral 0,6 l/ha. Kõrreliste heintaimede seemnepõldudel 0,8 l/ha. Toodet võib kasutada ka kahekordse pritsimisena. Võrsumisfaasis võib segada Cycocel’iga, vähendades mõlema toote kulunormi näiteks 0,2 l/ha Moddus Start +0,5 l/ha CCC.

Taliteraviljade lehekaudne väetamine

Võrsumisfaasis on soovitav teraviljadele anda ka leheväetist. Leheväetise andmine on oluline, kui taim mingil põhjusel ei saa juurte kaudu toitaineid kätte, see võib olla sõltuvuses ilmastikust, mulla pH-st, orgaanilise aine sisaldusest mullas jne. Seda võtet on otstarbekas rakendada kõrge agrotehnika taseme juures suurte saakide taotlemisel ja eriti saagi kvaliteedi parandamiseks, eeskätt proteiinisisalduse tõstmiseks

• Noores kasvueas vajavad teraviljataimed eriti rohkesti fosforit, sest fosfori küllus mõjutab juurestiku arengut ja taime kasvu. Võrsumisfaasis vajavad taimed kõiki toiteaineid. Soovitame erinevaid kompleksmikroväetisi nagu Profi Basis Plus, YaraVita® Gramitrel, Hefe+Teravili ALFA, YaraVita Universal Bio, Viva Gel 10-50-10 või Kristalon väetised.Kui taimed on heledad ja laigulised, soovitame kasutada magneesiumi sisaldavaid väetisi. Klorofülli koostisosana on magneesiumil peaosa fotosünteesis ning ta sisaldab ligikaudu 2% magneesiumi. Ilma magneesiumita ei oleks klorofülli, ilma klorofüllita taim ei kasva. Soovitame kasutada sel juhul magneesiumi sisaldavaid väetisi.Kui te aga teate, et kindlasti oleks vaja teatud elementi rohkem juurde, kuna seda mullas piisavalt pole või kätte ei saa, siis selleks on erinevad monoväetised, näiteks:• Boorivajadusel: Profi Boori (B 150 g/l), YaraVita®Bortrac (B 150g/l), Foliarel®QS 21% Boor (B 210 g/kg).• Väävlivajadusel: YaraVita®Thiotrac (N 148g/l, S 340g/l), Hefe Efect S (N 207g/l, S 300 g/l), Hefe Doctor S(N 42 g/l, S 400 g/l, Mg 32 g/l, Cu 6,0g/l, Mn 10g/l)• Magneesiumivajadusel: MagnuS (SO3 32,5%, MgO 16%), EPSO Top® (MgO 16%, SO3 32,5%), EPSO Combitop® (MgO 13%, SO3 34%, Mn 4%, Zn 1%) ja EPSO Microtop® (MgO 15%, SO3 31%, B 0,9%, Mn 1%).• Mangaanivajadusel: Profi Mangaan-nitraat (N 119 g/l, Mn 235 g/l), YaraVita®Mantrac Pro (N 69 g/l, Mn 500 g/l), mangaansulfaat (Mn 31%).• Vasevajadusel: YaraVita®Coptrac (N 69g/l, Cu 500 g/l), Profi Vask (N 52 g/l, Cu 119 g/l), Wuxal Vask’e (N 68 g/l, S 34 g/l, Cu 68 g/l).• Kaltsiumivajadusel eelkõige happelistel muldadel: YaraVita®STOPITTM (Ca 160 g/l), Yara®ACTISILTM (Ca 2 %, Si 0,6 %).

Teraviljade mikroelementide vajadus on umbes: boor 50 – 100 g/ha, mangaan 500 – 1000 g/ha, vask 50 – 100 g/ha, tsink 300 – 500 g/ha, molübdeen 4-8 g/ha.

Talirapsi lehekaudne väetamine

Mitmel pool Eestis on taliraps viimase nädalaga nii võimsaks kasvanud, et vajab lisaks põhiväetisele ka lehe kaudu toitaineid. Jättes taime kiire kasvu ajal toiteainetepuudusesse võib tagasilöök tulla saagis. Raps vajab mikroelementidest eelkõige boori umbes 400 – 500 g/ha, mangaani 750 – 1250 g/ha, vaske 50 – 100 g/ha, tsinki 200 – 400 g/ha ja molübdeeni 10 – 15 g/ha. Samuti ei tohi ära unustada poolmakroelemente nagu magneesium ja väävel. Lehe kaudu soovitame kasutada spetsiaalselt rapsile mõeldud komplesmikroväetisi nagu Profi raps, YaraVita Brassitrel Pro erinevaid Viva Gel või YaraTera Kristalon jt väetisi.

Talirapsi puhul soovitame lisada paagisegusse koos mikroväetistega ka UBP-110. Tänu kiiremale ainevahetusele paraneb ka rapsi pritsimissegus olevate leheväetiste efektiivsus ja suureneb taimede vastupanuvõime ebasoodsatele tingimustele. UBP-110 on soovitav kasutada rapsil esimest korda rosetifaasis (talirapsi puhul sügisel), teist korda varsumisfaasi alguses – s.t. praegu ja kolmandat korda õiepungade moodustumise faasis. Kulunorm olgu igal pritsimiskorral 150 g/ha.

Samuti sobib konkreetse toiteelemendi vajaduse rahuldamiseks:

• Boorivajadusel: Profi Boori (B 150 g/l), YaraVita®Bortrac (B 150g/l), Foliarel®QS 21% Boor (B 210 g/kg).• Väävlivajadusel: YaraVita®Thiotrac (N 148g/l, S 340g/l), Hefe Efect S (N 207g/l, S 300 g/l), Hefe Doctor S(N 42 g/l, S 400 g/l, Mg 32 g/l, Cu 6,0g/l, Mn 10g/l)• Magneesiumivajadusel: MagnuS (SO3 32,5%, MgO 16%), EPSO Top® (MgO 16%, SO3 32,5%), EPSO Combitop® (MgO 13%, SO3 34%, Mn 4%, Zn 1%) ja EPSO Microtop® (MgO 15%, SO3 31%, B 0,9%, Mn 1%).• Mangaanivajadusel: Profi Mangaan-nitraat (N 119 g/l, Mn 235 g/l), YaraVita®Mantrac Pro (N 69 g/l, Mn 500 g/l), mangaansulfaat (Mn 31%).• Vasevajadusel: YaraVita®Coptrac (N 69g/l, Cu 500 g/l), Profi Vask (N 52 g/l, Cu 119 g/l), Wuxal Vask’e (N 68 g/l, S 34 g/l, Cu 68 g/l).• Kaltsiumivajadusel eelkõige happelistel muldadel: YaraVita®STOPITTM (Ca 160 g/l), Yara®ACTISILTM (Ca 2 %, Si 0,6 %).

Lisaks infoks, et eelmine nädal oli mõnel pool juba talirapsil õienupud moodustunud, seega umbrohutõrjevahenditest on sel juhul Galeraga juba hilja pritsida. Galera kasutamisel tuleb olla talirapsil väga ettevaatlik, kuna kahjustab arenevaid õienuppe. See toode sobib ideaalselt kasutamiseks suvirapsil.

Kollased vesipüünised on abiks
Foto: Scandagra Eesti AS

Kollased vesipüünised varre-peitkärsaka seireks

Talirapsikasvatajatele teadmiseks, et praegu on õige aeg panna välja kollased vesipüünised. Kollane värv on atraktant, mis meelitab ligi ristõielisi kahjurputukaid. Püünised paigutada vähemalt 5-6 m kaugusele põllu servast. Eesmärk on kindlaks teha varre-peitkärsakate esinemine põllul. See meetod on integreeritud taimekaitsevõte, kus saame hinnata varre-peitkärsakate esinemist põllul ja mardikate hulgalisel esinemisel tõrjet teha. Tõrjekriteerium on 1 mardika leidmine 6 taime kohta. Euroopas soovitatakse keemilist tõrjet õitsemiseelsel perioodil, kui kollastes püügikaussides on 3 päevaga enam kui 10 mardikat või kahjuri esmaleiust on möödas 10…14 päeva.

Varre-peitkärsaka (Ceuthorrynchus pallidactylus sün. C. quadridens) valmikud on tumedad, 2,5–3,3 mm pikkused kärsakad. Neid on taimedel raske märgata, sest juba taime kerge liigutamise korral kukutavad nad ennast taimedelt maha ja jäävad kokkutõmbunult ning liikumatult mullale lebama. Mardikad asustavad taimi alates varsumisest kuni õienuppude moodustumise keskpaigani. Optimaalne lendlusaegne õhutemperatuur on +20°C. Emased isendid munevad lehe või lehevarre epidermise alla, munemiskohal võib näha tumerohelist muhku. Munajärk kestab 5…8 päeva. Esialgu kahjustavad tõugud külgvõrseid, hiljem suunduvad peavarde ning sealt lahkuvad läbi varre mulda nukkuma. Vahel on kogu vars seest õõnsaks söödud. Kahjustatud vars kuivab ja murdub, seemned jäävad kõlujaks. Kahjustatud lehevarte või kahjustatud leheroodudega lehed sageli kolletuvad ja kuivavad.

Varre-peitkärsaka tõrjeks võib kasutada nii kontaktseid tooteid nagu Decis Mega 0,125 – 0,15 l/ha, Karate Zeon 0,1 – 0,15 l/ha, Kaiso 50 EG 0,15 kg/ha,Fastac 50 0,2 – 0,3 l/ha, kui süsteemseid tooteid: Proteus OD 0,6 – 0,75 l/ha ja Biscaya 0,3 l/ha. Lisaks on spetsiaalselt varjatud kahjurite tõrjeks nagu peitkärsakad (eriti siis kui kärsakas on jõudnud juba muneda), lubatud toode Pyrinex Supreme 0,75 – 1,25 l/ha (registrist kustutatud, võib kasutada kuni 01.01.2019), mis toimib nii kontaktselt kui gaasidena. Fumigantse toime tõttu (preparaadi aurustunud faas) tõrjutakse ka raskesti ligipääsetavates kohtades asuvaid kahjureid.

Kuidas teha paagisegusid, loe pikemalt SIIT.

 

Tiiu Annuk

Agronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960