Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wiru Vili on maheviljaturul tuntud tegija

Wiru Vili on maheviljaturul tuntud tegija
Foto: Postimees/Scanpix
TÜ Wiru Vili juht Hardo Vahemäe tõi EPKK konverentsil Maheturg 2018 viljaturu olukorra kohta esile, et traditsiooniliste kultuuride turustamine on kõige riskivabam. Lühiajaliselt võivad küll esile kerkida väiksemad trendikultuurid, nagu näiteks spelta või tatar, aga nõudlus nende järele võib kiiresti muutuda.

Eesti tugevuseks on seni olnud mahekaer, mida on varasemalt müüdud väga hea hinnaga. Eesti kaer on kaerahelveste tegemiseks sobilik. Uue hooaja eel on olukord mahekaera osas mõnevõrra ebaselge – turuosalised on äraootavad ja hinnatõusu prognoosida ei julgeks. Täna on kaera päris palju Euroopa ladudes, mis muudab kaeraturu väljavaadete osas mõnevõrra ettevaatlikuks.

Vahemäe sõnul on rukis tõusva hinnaga kultuur – rukki pinnad on suhteliselt väikesed ning probleeme oli külviga.

Mahekultuurid on tema sõnul väga tundlikud pakkumise ja nõudluse väikestele muutustele. Liigne riskimine maheturul ei tööta, kui üks kultuur on mõnel aastal väga hea hinnaga, siis järgmisel aastal on seda kultuuri turul liiga palju. Üldiselt on lihtsam müüa toiduvilja.

Vahemäe usub, et rüpsi hind võiks püsida stabiilne. Kanep on tema sõnul väga riskantne kultuur –  hinnad on väga kõikuvad.

Mahe- ja tavavilja suur hinnavahe tekitab ahvatluse pettusteks. Seetõttu on kokkuostjal suur vastutus proovide võtmisel ja nende säilitamisel. Riskide maandamiseks on Wiru Vili vähendamas avalikku kokkuostu, soovitakse keskenduda kindlatele partneritele ning teha eelkokkuleppeid. See võimaldab planeerida tegevust ja viia ka ise kontrolle läbi. Wiru Vili võtab igast koormast proovi, mis registreeritakse. Proovi number antakse ka tootjale teada. See võimaldab ka tagantjärgi proovide võtmist, kui peaksid ilmnema probleemid.

Bioland aitab mahetooted Saksamaa turule

Viimastel aastatel on mahetoodete ekspordil esile kerkinud erastandardid. Eesti maheteraviljakasvatajatel on kogemus Biolandi sertifikaadi kasutamisest. Biolandi sertifikaadist rääkides ütles Vahemäe, et toiduvilja puhul see sertifikaat võib-olla väga palju juurde ei anna, kuid see annab hinnalisa söödavilja puhul.

Biolandi sertifikaadi puhul on isegi olulisem, et see aitab tõsta toodete usaldusväärsust. Sakslaste jaoks on erastandardid olulised ning nad eelistavad sertifitseeritud toodangut. Sertifitseerimine maksab umbes paar tuhat eurot, mis tähendab, et väga väikeste tootjate puhul see majanduslikult mõttekas ei ole.

Esile on kerkinud ettepanek, et Wiru Vili võiks astuda Biolandi liikmeks. See pole seotud vaid sertifitseerimisega. Bioland teeb ka palju arendustööd. Biolandi jaoks on atraktiivne Wiru Vili tootjate poolt pakutab toodangu maht – meie ettevõtjad on palju suuremad kui keskmine Saksamaa tootja.

Vahemäe sõnul on mahepõllumajanduses väga oluline usaldus ja pikaajaline koostöö.

Roomet Sõrmus

EPKK juhatuse esimees

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960