Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olustveres toimuvad rahvusvahelised noorte künnivõistlused

Tule noorte künnivõistlusele!
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Juba neljandat korda toimuvad Olustveres rahvusvahelised noorte künnivõistlused. Võistluste korraldajaks on Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool. Võistlused toimuvad 21. ja 22. septembril kooli õppetalu põldudel.

Võistluste korraldaja, kooli õppetalu juhataja Riho Kala sõnas, et noorte võistlust korraldavad nad neljandat korda. „Noorte künnivõistlus oli loogiline jätk eelnevalt kümnel aastal toimunud Eesti Künnimeistrivõistlustele, mis Olustveres toona toimusid. Juba siis hakkasime täiskasvanud võistukündjatele juurde tooma noori künnihuvilisi. Neid oli ka kergem kündma saada, sest künd ja tehnika pakub ikka poistele huvi. Siis tekkis ka idee lisada asjale rahvusvaheline pool, ehk hakata kutsuma noori üle Euroopa kohale,“ selgitas tausta Kala.

Ta lisas, et kool teeb võistluste korraldamisel koostööd EUROPEA projektiga, läbi mille saadakse kokku võistlusest huvitatud noored.

Osalejaterohke võistlus. Riho Kala ütles, et tänavu on tulemas kokku 34 võistlejat, kellest 19 on välismaalt. „On Lätist, Leedust, Austriast, Luksemburgist, Prantsusmaalt, Inglismaalt, Slovakkiast, Ukrainast ja Soomest. Tänavu ei saa tulla Rootsi, Norra ja Taani noorkündjad, aga lootust on, et järgmisel aastal on nad kohal,“ ütles Kala. „Eesti noori võistleb kokku 15. Kümme noort esindavad Olustvere kooli, neli kündjat on Säreverest ja üks õpib alles Muuga-Laekvere põhikoolis.“

Noored kündjad hakkavad Olustverre saabuma tuleva nädala esmaspäevast. Peamiseks harjutamispäevaks on reede. Künda tuleb kohapeal komplekteeritud tehnikaga, kool on hankinud 10 traktorit ja atra. Traktorite osas on abikäe ulatanud näiteks Flint Kaubandus, Stokker, Taure ja Tatoli. Adrad on aga siit-sealt kokku laenatud – nii põllumeestelt, kui ka müügifirmadelt, näiteks Dotnuva Baltic’ult. Masin, millega künda selgub loosiga.

21. septembril teevad noorkündjad proovikündi. 22. septembril algavad rahvusvahelised noorte künnivõistlused kell 8.00 ja võistluste lõpp on planeeritud kell 18.00. Küntakse ainult kõrrepõldu.

Võistluste peakohtunikuks on Taavi Võsa ja kohtunikud tuntud künnimehed. Platsikohtunikeks on aga Olustvere kooli õpilased, kes eelnevalt platsikohtuniku koolituse on läbinud. Laupäeva õhtuks selgub võistluse üldvõitja ja eraldi arvestus on ka rahvusvahelises kategoorias.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960