Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luxembourgis arutletakse ÜPP teemal

Istungi päevakorras on komisjoni palvel muude punktidena kavas sigade Aafrika katk
Foto: Postimees/Scanpix
Maaeluminister Tarmo Tamm osaleb täna, 15. oktoobril EL-i põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu istungil Luxembourgis, mille peateema on ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) tulevik.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul toetab Eesti komisjoni ettepanekut, et iga liikmesriik koostab ÜPP strateegiakava enda eripärasid arvestades. „Uus strateegiakava, mis hõlmab endas nii otsetoetusi kui maaelu toetusi, võimaldab põllumajanduspoliitikat terviklikult planeerida,“ ütles minister Tamm.

„Euroopa Komisjoni ettepanek vähendada alla 90% EL-i keskmise jäävate liikmesriikide otsetoetuste tasemete mahajäämust 50% võrra on küll samm õiges suunas, kuid see ei taga võrdseid konkurentsitingimusi EL-i põllumajandustootjate seas. Me soovime, et põllumajanduse otsetoetused võrdsustuksid. Kavatsen seda teemat arutada ka kohtumisel Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku Phil Hoganiga,“ lisas Tarmo Tamm.„Samuti leiame, et otsetoetuste summade vähendamine ja täiendav ümberjaotav sissetulekutoetus jätkusuutlikkuse tagamiseks peab olema liikmesriikidele vabatahtlik. Vähendamine ei tohiks puudutada noori tootjaid ja esimese samba keskkonnameetmeid. Keskkonna ambitsioon on meile oluline. Samas näeme, et osad otsetoetuste aluseks olevad tingimuslikkuse nõuded peaksid olema paindlikumad,“ sõnas Tamm.Istungi päevakorras on komisjoni palvel muude punktidena kavas sigade Aafrika katk ja G20 kohtumine. Sigade Aafrika katku küsimus on päevakorral, sest lisandunud on juhtumid Lääne-Euroopas. Seetõttu soovib komisjon rõhutada keskkonna- ja põllumajandusministrite koostöö olulisust haiguse leviku tõkestamisel ja ennetamisel.Lisaks on maaeluminister Tammel kavas kohtumised ÜPP tuleviku ja põua teemadel Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Phil Hogani ja Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi teemadel Euroopa Komisjoni keskkonna-, merenduse ja kalanduse volinik Karmenu Vellaga.Maaeluministrit saadavad nõukogu istungil kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Siim Tiidemann, põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban, toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai ning eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärtel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960