Autor: Põllumajandus.ee • 27. aprill 2020

Innovatsioon niitmistehnikas: pööratavad alumised juhikud kurvide niitmiseks

CLAAS ja Hans Sauter GmbH on ühiselt välja töötanud hüdrauliliselt pööratava esiosa alumiste hoobade süsteemi kasutamiseks rippsüsteemiga esi- ja taganiidukite kombinatsioonide jaoks.
Hüdrauliliselt pööratavad alumised hoovad tagavad, et esiniidukit saab pöörata külgsuunas 30 cm võrra nii vasakule kui paremale.
Foto: CLAAS

Antud lahendus vähendab käänakute ja nõlvade niitmisel märkimisväärselt alles jäävaid rohuribasid või niidab need isegi täielikult. Selle probleemi kõrvaldamine aitab märkimisväärselt kaasa sööda kvaliteedi paranemisele, eriti laiemate rehvide ja laia rattavahega traktorite puhul.

Hüdraulilise nihutusega taganiidukid on juba mitu aastat müügil olnud. Neid masinaid saab muu hulgas kasutada reageerimaks lõikelaiuse muutustele käänakute ja nõlvade niitmisel. Hüdraulilisi alumise hoova stabilisaatoreid saab kasutada sarnaselt, et neid hõlpsasti käänakute ja nõlvadega kohandada. Mõnikord juhtub nii, et kurvis esiniidukiga lõikamata jäetud rohuribad muljutakse traktori rataste poolt maha enne, kui taganiiduk need maha niita jõuab. Selle tulemusel jääb osa rohuribast muljutuks ja lõikamata ning rohusööda sisse satub rohkem mustust.

Uute hüdrauliliselt pööratavate alumiste hoobadega saab esiniidukit käänakutel aktiivselt sissepoole pöörata. See välistab täielikult soovimatult kasvama jäänud rohuribad ja ülekatted sõltuvalt juhtimisnurgast ning vähendab ka eesmise niiduvaalu ületamise ohtu. Nihke saab kompenseerida nõlvadel niitmisel alumiste hoobade pööramisega.

Hüdrauliliselt pööratavad alumised hoovad saab lihtsalt paigaldada tavapäraste alumiste aiste hoidikutesse, mis võimaldab ka tagantjärele paigalduse ilma suuremate ruumipiiranguteta. Komplekt ei nõua esiniiduki konstruktsiooni muutmist, mis tähendab, et tagantjärele paigaldamise komplektiga töötamiseks sobivad nii igat tüüpi uued kui ka vanemad niidukid. Alumise hoobadeega komplektid on spetsiaalselt eelseadistatud vastavale CLAASi niidukile ja traktorile, mida kasutab Hans Sauter GmbH.

Pöördeulatus mõlemal küljel on maks. 30 cm. Pöördjuhiku juhtimiseks on vajalik kahepoolse toimega juhtklapp. Pööratavad alumised hoovad kinnitatakse maanteetranspordiks lukustusplokiga. Kui neid ei kasutata, saab need üles pöörata ja kinnitada nagu tavapäraseid rippsüsteemi aisasid.

Pööratav konks on 2020. aastal saadaval piiratud arvul ja 2021. aastal täistarnena. CLAASi edasimüüjate võrk vastutab tellimise ja paigaldamise eest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960