Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelis Fink: keerulisel hooajal võib viljalepingute sõlmimine ja täitmine raske olla

Meelis Fink
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Oilseeds Trade müügijuht ja firmas vilja kokkuostu ning müüki koordineeriv Meelis Fink ei taha ette ennustada, milline saab olema tänavune saagiaasta.

"Ei oska hetkel ennustada, sest piirkonnad Eestis on väga erinevalt vihma saanud. Osadel on saagid väga kehvad, varajane oder kohati 1 t/ha. Samas mõnes piirkonnas 5 t/ha. Samas ka see 5 tonni on väiksem kui planeeritud, sest põud on kõiki piirkondi mõjutanud, lihtsalt mõnes kohas vähem," selgitas Fink.

Samuti on ka Fink seda meelt, et ekspordi kogused jäävad tänavu väiksemaks, sest Eestis on oma tarbimine suhteliselt stabiilne. "Need, kellel söödavilja vaja, jätavad kõigepealt oma vajaduse alles," lisas ta. 

Hetkel ei soovi Fink ka öelda, mitu laeva, millega ja kuhu neil on sügisel plaanis teha. Küll aga rõhutas ta, et põllumees ei pea muretsema, sest ettevalmistused vilja kokkuostuks on tehtud ja kogu logistika on planeeritud väga hästi.

Ka Oilseeds Trade kliendid on tänavu enamuse vilja juba talvel lukku löönud. Põllumeestele, kes muretsevad, et kokkuostjad ei saa loobuda ekspordilepingutest ja iga hinna eest kaupa nõuavad, sõnab Fink, et päris nii see ka pole. "Mõnikord õnnestub lepinguid välja osta. Aga see võib ka suhteliselt kulukaks ja keeruliseks osutuda, sest kogu Euroopas on põud," tõi ta näite. Ka sõnas ta, et põllumeestele, kellega neil on tehtud vilja kokkuostulepingud, Oilseeds Trade trahvi lepingu mittetäitmise puhul ei tee, aga tekkinud kahjud on vaja siiski tasuda. "Trahvi lisaks ei tee ilmselt keegi, aga lepingu ja turu hinnavahe on vaja kinni maksta, kui lepingulist mahtu täis ei tooda," sõnas ta.

Küsimusele, kas põud on vääramatu jõud ja kas kokkuostjana nad arvestavad sellega lepingu mittetäitmise puhul, vastas Fink, et põud ei ole vääramatu jõud, vaid pigem on see risk, mis kaasneb taimekasvatusega. "See on tegelikult üks põllumajandusega kaasnevatest riskidest, millega peab paratamatult arvestama. Meil endal on ka viljakasvatusega tegelev ettevõte - Savikoti Agro. Saagi ette fikseerimisel arvestame ikka riskidega, kaasa arvatud põud ja liigniiskus," ütles Fink.

Samal teemal:

Marge Pähkel: keerulised ajad viljaturul - laevad müüdud, aga vilja poleRainer Puhk: kaupleme vaid reaalselt olemasoleva viljagaTimo Sildvee: leping on leping

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960