Autor: Mart Valner • 3. juuli 2024

Cleantech: tehnika viiakse loodusesse ja uriinist saab väetis

Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates räägime uutest iduideedest, mis tulevad Negavati konkursilt, ja tehnoloogiakunsti näitusest WildBits.
Negavati võidutiim PissIn loob vahendid, et toota uriinist väetist.
Foto: Afp/Scanpix

Saates on külas Negavati selle aasta võidutiimi PissIn esindajad, kes hakkavad tootma kääritusjaama komplekti talunikele, millega saab toota uriinist väetist. Lisaks räägime 20 hektari looduskeskkonna peale tehtud kunstinäitusest WildBits, mis annab võimaluse mõtiskleda selle üle, kuidas loodus, inimene ja tehnoloogiad üksteist mõjutavad.

WildBitsi näituse üks korraldajaid Taavi Suisalu ütleb, et näitus annab võimaluse mõelda, kui palju me ootame lahendust oma keskkonna- ja kliimaprobleemidele just tehnoloogiast.

"Tihti, kui uus tehnoloogia, mis võimaldab midagi teha efektiivsemalt või keskkonnasäästlikumalt, tuleb turule, siis selle tulemus ei ole see, et hoitakse kokku või säästetakse, vaid tootmismaht suureneb ja positiivset efekti ei teki. Ei saa olla ainult tehnoloogiline innovatsioon, vaid peab olema ikkagi ka teatavate väärtuste ümberhindamine, mis tehnoloogia arenguga kaasas käib," leiab Suisalu.

Saatejuht on Mart Valner.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960