Autor: Põllumajandus.ee • 26. august 2022

CLAASil uued ilma muljurita suure laiusega niidukid

CLAASi esitletav DISCO 1010 TREND/COMFORT on turu kõige laiem teleskooppoomita rippniiduk. Kaks raskuskeskmesse riputatud poomi tagavad tänu 2021. aastal turule toodud vektorklappimisele kompaktse ja ohutu maanteetranspordi.
DISCO 8500, 9200 ja 1010 on võimsad suure laiusega niidukid ilma muljurita.
Foto: CLAAS

Uusi lahendusi leidub ka mudelitel DISCO 8500 TREND ja 9300 TREND.

2021. aastal esitles CLAAS koos mudeliga DISCO 4400 CONTOUR ainulaadset vektorklappimist. Seda kasutatakse nüüd ka uuel DISCO 1010-l: suurima, peaaegu 10-meetrise töölaiusega masinat suudab ohutult kasutada ja transportida isegi kerge traktor, mis kuulub 150-hobujõuliste neljasilindriliste klassi. Alternatiivina TRENDi versioonile on tippmudel DISCO 1010 saadaval ka COMFORTi variandina, millel on koormustundlik hüdraulika, ISOBUSe funktsioon koos CEMIS 700ga ja standardvarustusse kuuluv individuaaltõste.

Maksimaalne jõudlus, optimeeritud tõhusus ja pinnasekaitse

DISCO 8500, 9200 ja 1010 on võimsad suure laiusega niidukid ilma muljurita. Nad ühendavad endas parima lõikekvaliteedi ja maksimaalse töötõhususe. DISCO 1010 suur töölaius (9,70–9,90 meetrit), mida saab muuta poomidel kahe seadistusasendiga, ja väike võimsusvajadus (vaid 150 hobujõudu) võimaldavad niita tõhusamalt ning pinnast säästvamalt kui kunagi varem. Seda põhjusel, et suur töölaius ja väike võimsusvajadus tähendab vähem ülesõite ning võimaldab kasutada kerget neljasilindriliste klassi traktorit.

Hästi mõjub tegevuskuludele ka MAX CUTi niidulati vähendatud pöörlemiskiirus (niidulatti saab kasutada jõuvõtuvõlli pöörlemiskiirusel 850 p/min), mis säästab diislikütust kuni 20 protsenti. Kui kasutada tööks CMATICu astmevaba käigukastiga CLAAS ARIONi või AXIONi traktorit, siis lisab optimeerimisvõimalusi CEMOS, mis on traktoritele mõeldud iseõppiv, interaktiivne juhi abistamise ja protsessi optimeerimise süsteem.

Põhiraam ja riputuspukk on ümber kujundatud, seejuures on põhikäigukast veidi tahapoole nihutatud ning nurkkäigukastid asetsevad niidulattide suhtes 2° kalde all. See tagab kardaanvõllide sirgjoonelise jõusisendi, mis vähendab mürataset ja kulumist.

Alumiste aiste kaldus kronsteinid hõlbustavad kinnitamist, juhtides haakekonkse ja alumisi aisasid. Libisemiskindlad värvikoodiga Kennfixxi pistikühendused kuuluvad niidukikombinatsiooni standardvarustusse.

MAX CUT, millel on värvikoodiga lõiketerad

Tugev, pidevmääritav MAX CUTi niidulatt, millel on väändekindel, polditud konstruktsioon, on olnud edukalt turul alates 2014. aastast. Tänu erilisele lainjale kujule ja kaugele ette paigaldatud hammasratastele tagab see lahendus ulatusliku ülekatte, kusjuures hammasrattad haakuvad kahes punktis mitme hambaga. Mudelil DISCO 1010 on mõlemal niidulatil üheksa vastassuunas pöörlevat niiduketast, mudelil DISCO 9300 on kettaid kaheksa ja mudelil DISCO 8500 seitse.

Ühtlane kettavahe tagab ühtlase lõikemustri. Ühest tükist vormitud lainjas põhi on valmistatud 5 millimeetri paksusest terasprofiilist ning tekitab tänu jalastele mustust hülgava tunneliefekti. Uued kuluvjalased, mis suurendavad lõikekõrgust 15 millimeetrit, vähendavad toortuha sisendit ja samal ajal kiirendavad tagasikasvu. Erikarastusega vahetükid on lähenevate ja lahknevate niiduketaste jaoks erineva kujuga, et toimida sel moel tõhusa vastuterana ning tagada maksimaalne ülekate ja seega optimaalne materjalivoog, mis ei tekita viirge. Niiduketaste kulumisvastased needid ja terahoidikute volframkarbiidkate garanteerivad lühema seadistusaja.

Ohutusmoodul SAFETY LINK on standardvarustuses ja toimib igal niidukettal etteantud murdepunktiga, eraldades võõrkehaga kokkupuute korral niiduketta jõuülekandest. Telgpolt ei lase niidukettal eralduda ja minema lennata.

Seaduslik maanteetransport ja ohutu parkimine

Tänu vektorklappimisele sõidab isegi muljet avaldava töölaiusega DISCO 1010 ohutult ja eelkõige seaduslikult nii maanteel kui ka kitsal rajal. Transportimiseks viiakse poomid alguses hüdrauliliselt 120° transpordiasendisse, nagu ka teistel CONTOURi sarja mudelitel. Seejärel pööratakse need veidi tahapoole, kasutades pidevat hüdraulilist kokkupõrkekaitset koos silindriga, ning lukustatakse hüdraulika abil automaatselt. Tänu topeltkaldasendile jääb niidukikombinatsiooni transpordikõrgus alla 4,0 meetri, kuid samas asetseb ta diagonaalselt traktori taga riputuspukil ja seega nihutab raskuskeskme traktori pikiteljele. Võrreldes tahapoole pööratavate niidukitega väheneb traktori esisilla koormus umbes 50 protsenti, millel on positiivne mõju roolimiskäitumisele, eriti juhul, kui kasutatakse kerget neljasilindrilist lühikese teljevahega traktorit. Lisaks ei kiigu DISCO 1010 sabaosa kitsas kurvis või pööramisel peaaegu üldse ja seega ei ohusta teisi liiklejaid. DISCO 9300 ja 8500 on sama ohutu maanteetranspordi tagamiseks tavapäraselt kokku klapitud.

Sarnaselt kahe mudeliga, millel on väiksem töölaius, saab DISCO 1010 COMFORTi parkida tööasendis ning pärast kaasasolevate tugede kinnitamist ka transpordiasendis.

Tänu vektorklappimisele sõidab isegi muljet avaldava töölaiusega DISCO 1010 ohutult ja eelkõige seaduslikult nii maanteel kui ka kitsal rajal.
Foto: CLAAS

Raskuskeskme vedrustus, ACTIVE FLOAT ja pidev kokkupõrkekaitse

Uute DISCO suure laiusega niidukite niidulatt on riputatud raskuskeskmes olevate poomide külge, mis võimaldab tõstmisel optimaalselt maapinda järgida maksimaalse kliirensiga. Reguleeritav spiraalvedru tagab langetamisel maa ühtlase puudutamise ja vibratsioonisummutus stabiliseerib niidulatti ülestõstmisel. Poomi kaks pöördepunkti, mis on sõidusuunaga risti, tagavad ebatasasel alal maapinna optimaalse järgimise.

Ennast enam kui 15 aasta jooksul tõestanud hüdropneumaatiline ACTIVE FLOATi vedrustus vähendab kulumist ja sööda saastumist, võimaldades tõstekinemaatikast sõltumatult reguleerida maapinnale avaldatavat survet ISOBUSe funktsiooninupu või juhtseadise abil traktoriistmelt, ning hoiab maapinnale avaldatava surve ühtlasena, sõltumata niidulati asendist. Seadistatud survet kuvatakse kahel manomeetril, mis asuvad riputuspukil, ning servade ja nõlvade niitmiseks saab pinnasele avaldatavat survet ühelt küljelt reguleerida.

Mõlema poomi standardvarustusse kuulub ainulaadne CLAASi pidev kokkupõrkekaitse. Takistusega kokku puutumise korral liigub niidulatt tänu pöördtihvti 15° kaldele samal ajal nii taha kui ka üles. Selle käigus surutakse õli kokkupõrkekaitsest vedrustussilindrisse, mis vähendab täiendavalt niidulati koormust. See lahendus kaitseb tõhusalt raskete kahjustuste eest. Kui takistus on möödas, siis pöördub niidulatt õlisurve toimel iseseisvalt tööasendisse tagasi.

Poome saab vajaduse korral eraldi tõsta. Selleks tuleb lihtsalt juhtseadisel eelvalida individuaaltõste funktsioon. Alternatiivina saab kummagi poomi varustada eraldi õliühendusega, mis võimaldab integreerida individuaaltõste traktori põlluotsajuhtimisse.

ACTIVE FLOATi vedrustus vähendab kulumist ja sööda saastumist, võimaldades tõstekinemaatikast sõltumatult reguleerida maapinnale avaldatavat survet ISOBUSe funktsiooninupu või juhtseadise abil traktoriistmelt.
Foto: t.schmidtkord

Eeskujulik ligipääsetavus ja lihtne hooldus

Tänu laialt klapitavatele kaitsekatetele on tagatud suurepärane ligipääs niidulatile. Nagu kõigil DISCO ketasniidukitel, mis on valmistatud alates 2022. aastast, on ka uutel DISCO suure laiusega niidukitel vastupäeva pöörlevate niiduketaste kaaned ja lõiketerad värvitud punaseks. See võimaldab asendusterad kohe paigutada õigetele niiduketastele. Praktiline lõiketerade karp on jagatud kolme lahtrisse, mis on mõeldud punaste ja mustade asendusterade ning kasutatud terade jaoks.

Kvaliteetsed messing- või plastseibid ning roostevabast terasest kruvid kaitsekatetel ja hoidikutel ei lase pöörde- ja kinnituspunktidel roostetada ning tagavad seega toote pika kasutusea ja väärtuse suurepärase säilimise. Ühtlasi on kõik määrdepunktid koos vastavate intervallidega selgelt ja püsivalt tähistatud.

Kõik omadused ja uuendused:

• DISCO 1010 TREND/COMFORT: töölaius 9,70–9,90 meetrit, turu kõige laiem ilma teleskooppoomita rippniiduk;

• uued mudelid DISCO 9500 TREND ja 8300 TREND: töölaius vastavalt 8,10–8,30 või 8,90–9,10 meetrit;

• vajab vaid 120–150-hobujõulist võimsust, mis võimaldab teha kerge neljasilindriliste klassi traktoriga pinnast säästvat ja tõhusat tööd;

• esmaklassiline lõikekvaliteet koos ülima sujuvuse ja väikse võimsusvajadusega tänu püsivalt määritud MAX CUTi niidulatile;

• uued 15-millimeetrised jalased, mis vähendavad toortuha sisendit ja kiirendavad tagasikasvu;

• maksimaalne tööefektiivsus tänu jõuvõtuvõlli vähendatud pöörlemiskiirusele (850 p/min);

• CLAAS ARION CMATICu ja AXION CMATICuga töötades protsessi täiendav optimeerimine traktoritele mõeldud CEMOSega;

• ACTIVE FLOATi hüdropneumaatiline vedrustus ja pidev kokkupõrkekaitse;

• mudeli DISCO 1010 TREND/COMFORT vektorklappimine, mis tagab kompaktse, ohutu ja seadusliku maanteetranspordi;

• võimalus parkida kõiki DISCO suure laiusega niidukeid töö- või transpordiasendisse;

• standardvarustuses värvikoodiga kaaned ning lõiketerad, mis muudavad teravahetuse kiireks ja lihtsaks;

• praktiline kolme lahtriga karp uute ja kasutatud lõiketerade jaoks;

• individuaaltõste eelvaliku või otse ühesuunalise hüdrojagaja abil (TREND: lisavarustus);

• suurepärane juurdepääs kõigile hoolduspunktidele;

• Kennfixxi pistikühendused standardvarustuses;

• DISCO 1010 COMFORT: koormustundlik hüdraulika ja ISOBUSe kasutamine CEMIS 700 või alternatiivsete ISOBUSe universaalterminalidega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960