Autor: Palmse Metall • 22. veebruar 2023

12 punkti, millele mõelda traktorihaagise valimisel

Haagise valimisel tuleb arvestada paljude detailide ja erinevate tootjate võimalustega. Enne lõpliku otsuse tegemist on vaja arvesse võtta mitmeid parameetreid, omadusi ja mõelda läbi enda ootused haagisele.

Põllumajanduslike haagiste eesmärk on teenindada omanikku järjepidevalt ilma tõrgeteta. Tegu on ju pikaajalise investeeringuga ja Sa soovid, et traktorihaagis oleks vastupidav ning tooks Sulle maksimaalset kasu veel pikki aastaid, eks?

Enne otsustamist tuleks esitada endale järgmised küsimused

• Millise traktoriga haagist peamiselt kasutama hakkan? Võimsus, haakeseadme tüüp, piduri tüüp jne.

• Milliseid materjale kõige rohkem vean? Kive, silo, vilja, heina vms.

• Kui pikad on sõidetavad vahemaad?

• Mis pinnasel haagisega tavaliselt sõidetakse?

• Kuidas, kus ja millega koormaid laetakse?

• Millised on olemasoleva tehnika maksimaalsed tõstekõrgused?

• Kas ja millised on traktorihaagisele esitatavad eritingimused? Mõelda läbi, mis on näiteks laoukse kõrgus, kuhu haagis peab mahtuma, lae kõrgus, kus haagis kallutab jne.

Foto: Palmse Trailer

Edasi on vaja mõelda kvaliteedile. Kui on tegu pikaajalise investeeringuga, soovib iga ostja, et see kestaks aastaid.

• Mis on kasti seina ja põhja paksus? Odavamad on tavaliselt õhemad ja need ei talu nii hästi lööke, seega on taolise haagise kasutusiga suure tõenäosusega lühem.

• Kust on pärit haagise koostekomponendid? Kas need on tuntud ja kvaliteetsed nagu Palmse Traileril: ADR Itaaliast, BPW Saksamaalt või vähetuntud tootja komponendid (mis võivad olla teadmata kvaliteedi ja vastupidavusega)?

• Kuidas treiler valmib? Palmse Traileris on robotkeevitus kontrollitud keskkonnas ja töö käib ISO9001 sertifitseeritud tööprotsesside järgi – tagamaks vastupidavust ja kvaliteeti.

• Kui lihtne on lähiaastatel lisavarustust või varuosi hankida? Kuna väike-ettevõtted võivad vabalt valitud ajal uksed sulgeda, siis tasub kaaluda suuremaid tootjaid. Nii garanteerid endale vajalikud varuosad ja tehnilise toe. Palmse Trailer on turul olnud juba pea 20 aastat ning on kordades suurem tõenäosus, et on oma klientide jaoks olemas ka tulevikus.

Mis on tarneaeg? 1 aasta või 2-3 kuud – sellest sõltub ka, millal saad uue haagisega planeeritud töid alustada.

Parima traktorihaagise valimisel on väga palju erinevaid aspekte, mida tuleks enne otsuse tegemist kaaluda. Mõnel on väga kitsad kasutusvõimalused, teisel on variante seda kasutada mitmetel erinevatel eesmärkidel. Sina soovid kindlasti valida enda vajadustest lähtuvalt parima.

Näiteks Palmse Traileri viljaveohaagist saab küljepaneelide eemaldamisel ja ruloonitugede lisamisel hõlpsasti muuta heina- ja silopallide veoks mõeldud platvormhaagiseks. Lisaks saab sellega vedada ka väetisekotte, kartulikaste vms. Viljahaagise ruloonitugedega saad lähemalt tutvuda siin.

Samuti on võimalik meie masinatreilereid muuta nö platvormhaagiseks, lisades etteotsa pallitoe ja kasutada haagist ruloonide veoks.

Hulga erinevaid funktsioone on ka Palmse Traileri universaalsel konveierlindiga mahuhaagisel PT9820 FLOW. Sellega saab vedada silo, vilja jm puistematerjale, samas on konveierlindiga liikuv põhi sobiv vedamaks kaubaaluseid, väetisekotte, heinapalle, kartulikaste vms. Kõnealusel traktorihaagisel on lisavarustusena ka vilja ümberlaadimiseks saadaval tigusöötur. Meie kõige keerukama ülesehitusega ja mitme eri funktsiooniga konveierlindiga haagisest saad lähemalt lugeda Palmse Trailer veebilehelt siit.

Otsus peaks sõltuma traktorihaagise kvaliteedist

Paljud põllumajandushaagiste valmistajad pakuvad tooteid küll madala hinnaga, kuid madala hinna vääriline on tihti ka nende kvaliteet. „Kui soovid teha investeeringut pikkadeks aastateks, on oluline leida tugev ja vastupidav traktorihaagis,“ on müügijuht Tiit Palm veendunud. Palmse Traileri tööprotsessid on ISO9001 sertifitseeritud, et tagada stabiilne kvaliteet.

Haagise valikul on hea ka läbi mõelda, kui lai on pakutava haagise lisavarustuse valik. Palmse Trailer pakub aastaid oma klientidele suurt valikut lisavarustust: erinevatest tagaluukidest, tugijalgadest sirmide, rehvide ja töötuledeni.

Enamik haagiste kaste ja raame Palmse Traileris valmivad kas täielikult või osaliselt robotkeevituse abil. See tagab ühtlase kindla kvaliteedi ja suurema vastupidavuse, mis on väga olulised omadused raskeid koormaid vedavatel põllumajandushaagistel. Meil on hetkel majas kolm keevitusrobotit.

Tootmises kasutame lähiriikide ühte suurimat painutuspinki. See annab võimaluse painutada enamuse traktorihaagiste küljeprofiilidest ühes tükis, mis omakorda vähendab kalluritel keevisõmbluste arvu ja suurendab tugevust ning vastupidavust. Samade omaduste saavutamiseks lõikame ka kogu metalli laserlõikuriga, et suurendada koostetäpsust ja seeläbi tugevust.

Lõpliku valiku tegemisel tuleks arvestada veel rohkemate detailidega ja ka sellega, mis saab pärast ostu, nt varuosade tarnekiirus jms. Palmse Traileri kliendid nii Skandinaavias kui Eestis on siiani kiitnud haagiste kvaliteeti ja vastupidavust, samuti on nad rahul olnud müügijärgse teenindusega (lisavarustuse tellimine, varuosad jms). Otsus on igaühe enda teha.

Asjakohaseid nõuandeid saab meie müügijuhi käest, kes vastab hea meelega tekkivatele küsimustele. Lisaks leiad meie pidevalt täienevast blogist erinevaid teemaarendusi. Kui huvi on suurem, oled alati oodatud ka Palmses asuvat tootmist külastama. Selleks võta julgelt ühendust telefoni või e-maili teel.

Lisainfo: Palmse Metall OÜ, müügijuht Tiit Palm, tel 5645 0047, [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960