PRIA on maaomanikele välja makstud ligi 500 miljonit krooni

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet
(PRIA) on välja maksnud ühtseid pindalatoetusi ligi 500 miljonit krooni, teatas
põllumajandusministeerium.

Suurema osa toetuse väljamaksmise lõpptähtaeg on samas 30. juuni 2007. Põllumajandusminister Ester Tuiksoo rääkis pressikonverentsil, et 18 650st taotlejast oli jaanuari esimese nädala lõpuks ühtne pindalatoetus määratud
17 882 ning välja makstud 17 666 taotlejale.

Minister rõhutas, et pindalatoetusi on aega välja maksta seitse kuud. "Toetuste väljamaksmise lõpptähtaeg on 30.juuni 2007. Menetluses on veel vaid 4% taotlejatest. Mõnedel tootjatel on maksmine natuke edasi lükatud selleks, et täiendavalt olukorda uurida. Saare-, Hiiu- ja Läänemaal ning Pärnu maakonnas on aga spetsiifilisi probleeme rannakarjamaadega. Just viimaste suhtes viiakse kolme kuu jooksul läbi audit selgitamaks tekkinud tõrkeid toetuste väljamaksmisel", lisas Ester Tuiksoo.

PRIA peadirektori kohusetäitja Ahti Bleive ütles, et kuna tegemist on suurte summadega, mis toetusteks välja jagatakse, siis on loomulik, et toetuste väljamaksmist kontrollitakse rangete reeglite järgi. "Kõik taotlejad, kellega on tekkinud probleeme, vajavad täiendavat kontrolli", ütles Bleive.

Põllumajandusminister selgitas, et toestusõiguslike pindasid kontrollitakse kaugseire korras iga viie aasta tagant kontrollorgani poolt tehtud aerofotode põhjal. Samuti rääkis minister, et dokumente säilitatakse kümme aastat ning sama kaua võib teha tagasiulatuvalt põhjendatud tagasinõude otsust.
Põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaupi sõnul on Euroopa Ühenduse otsetoetuste välja maksmisel ettenähtud teatud periood ning antud juhul algas see 1.detsembril 2006. "Toetuste väljamaksmise reeglid on kehtestanud Euroopa Liit ning neist tuleb rangelt kinni pidada.
"Lisaks on põllumajandustootjatel oma tegevuse planeerimisel oluline arvestada, et nendele määratud toetustase võib pikemas perspektiivis väheneda. Euroopas on põllumajandustoetuste poliitika muutumas eelkõige maailma kaubandusorganisatsioonis kokkulepitu tõttu," selgitas Oopkaup.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised