2. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas loodab saarte põllupidajad trahvidest päästa

Hiiumaa ja Saaremaa põllupidajatega kohtunud PRIA peadirektor Jaan Kallas lubas Brüsselit veenda, et liiga palju toetust saanud põllupidajad karistamata jääksid.

Põhimõtteliselt ei tee EL vahet, kas õigustamatut toetust taotleti kogemata või meelega ja seepärast tuleb üleliia saadud toetus kindlasti tagasi maksta, kirjutas Hiiu Leht.

Praegu oodatakse kirjale vastust, mis lubaks üleliigset toetust saanud põllupidajad vähemalt trahvimata jätta. Kallas ütles, et tuli põllupidajatega isiklikult kohtuma selleks, et probleem endale juurteni selgeks teha ja lootuses leida asjaolusid, mis võimaldaks teha põllupidajate jaoks positiivseid otsuseid.

"Meil oleks olnud lihtsam mitte tulla ja uurida kontoris pabereid, aga tahtsime põllupidajatega rääkida ohtudest, riskidest ja PRIA rollist antud olukorras. Näeme, et keskkonnatoetuste tagasinõudmise ja põllupidajate trahvimise tagajärjel on tulemas sajad kohalike inimeste tragöödiad ning see ei jäta ka kogu Eestit mõjutamata," ütles ta.

Seda, milline võiks olla Brüsselist tulev seisukoht, Kallas ennustada ei osanud. "Ei oska ette öelda, kuna pole ei minu ega PRIA pädevuses keskkonnatoetuste maksmiseks kehtestatud reegleid muuta. Oleme saatnud kirja Euroopa Komisjoni kontrollikoja audiitoritele, nö Euroopa Liidu riigikontrollile, et kasutada artiklist 68 tulenevat võimalust sanktsioonide mitterakendamiseks. Trahvide rakendamine sõltub saadavast vastusest," ütles Kallas.

Tema snul tuleb üleliia saadud toetus siiski tagasi maksta, kuid iga juhtumit lahendatakse üksikjuhtumina. See annab võimaluse, et vähemalt osa inimesi nõuetest pääseb ning saab ka järgmisel EL rahastamisperioodil keskkonnatoetusi taotleda. Kõigi juhtumite läbivaatamisega loodab PRIA Kallase sõnul jõuda valmis hiljemalt jaanipäevaks.

Põllumajandusministeerium leidis Ester Tuiksoo Price-WaterhouseCoopersilt tellitud auditi tulemusel, et tootjad on taotlenud toetusi osaliselt teadmatusest ja infopuudusest, mis tuleneb ka PRIA ebapiisavast teavitustööst ning kohustas oma kirjas PRIA peadirektorile lahendama iga juhtumi eraldi ja vaatama probleemsed taotlused uuesti läbi hiljemalt 1. maiks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960