15. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohvi hind kerkis 10 aasta kõrgeimale tasemele

Kohvi hind hüppas 10 aasta kõrgeimale tasemele, sest liigne kuivus Brasiilias võib vähendada sealset saaki poole võrra ning seepärast, et Vietnami kohvi kvaliteet jätab soovida.

„Brasiilia kannatab vihma puuduse all,” lausus ajalehele Financial Times Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni tegevjuht Nestor Osorio. Ta lisas, et probleeme on ka Vietnami kohvi kvaliteediga. Vietnam on Brasiilia järel suuruselt teine kohvitootja maailmas.

Kui selle aasta kohvisaak Brasiilias kahaneb, on tegemist teise järjestikuse langusaastaga samal ajal kui nõudlus tooraine järele on kasvanud. Tarbimise kasvumootoriks peetakse arenguriike, kus eriti noored inimesed on hakanud tänu poppide kohvikukettide populaarsusele, kohvi jooma.

Viimase viie aasta jooksul on kohvitarbimine USAs kasvanud kaheksa ning Euroopas kuus protsenti. Suurbritannias, kus kohvi tarbimine on muu Euroopaga võrreldes olnud ajalooliselt madalamal tasemel, kasvas nõudlus aastatel 2002 kuni 2005 koguni 35 protsendi võrra.

Kohvimaaklerid usuvad, et hinnaliikumise edasine suund sõltub vihmast Brasiilias. Kui kuivus kestab edasi, hüppab Arabica kohvi hind kahele dollarile nael, kui hakkab vihma sadama, kukub see dollarile. Reedel oli kohvinaela hind New Yorgi kaubabörsil 1,37 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960