28. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ennetavat suhkru kõrvaldamist ei tule

Euroopa Komisjoni Esindus Eestis teatas täna, et 2008. ja 2009. turustusaastal suhkru ennetavat turult kõrvaldamist ei toimu, 2010. aastal on võimalik lõplik kvoodivähendamine 1,16 miljoni tonni võrra.

“Euroopa Liidu suhkrusektor peab võib-olla leppima lõpliku kvoodivähendamisega 1,16 miljoni tonni võrra 2010. aastal, selgub suhkruvaldkonna muudetud ümberkorraldusfondi abiga praeguseks saavutatud kvootidest loobumiste põhjal,” kirjutati pressiteates.

Teave selle kohta, kuidas võimalik kvoodivähendamine liikmesriikide vahel peaks jagunema, saadetakse sel nädalal liikmesriikidele ja sidusrühmadele.

“Kui 2010. aastaks ei ole ümberkorralduskava raames loobutud piisavast kvoodimahust, on komisjonil volitused vähendada kvooti kohustuslikus korras ilma rahaliste hüvitisteta. Kvoodimahu vähendamise eesmärk on 6 miljonit tonni,” ütles Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Volinik Mariann Fischer Boel ütles, et olles tutvunud kogu kättesaadava teabega, sealhulgas eri sidusrühmade arvamustega, ja võttes arvesse, et 2008/09. turustusaasta ümberkorralduskava esimeses etapis on loobutud suhkru- ja isoglükoosi kvootidest 2,5 miljoni tonni ulatuses ja 2008/09. turustusaasta teises etapis eeldatakse täiendavaid loobumisi, siis 2008/09. turustusaastal ei ole suhkru kõrvaldamine praeguse seisuga põhjendatud.

Igal aastal enne 16. märtsi võib komisjon otsustada kvoodikohast suhkrut ja isoglükoosi turult kõrvaldada, kui see peaks turuprognooside kohaselt vajalikuks osutuma. Selle otsuse tegemise tähtaeg võimaldab tootjatel vastavalt kohandada nende põldude pindala, kus kasvatatakse peeti, et vältida ülemääraste varude tootmist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960