17. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA jagas 17 miljonit turu arendamiseks

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) määras 18 taotlejale 70 esitatud projekti kohta kokku 17 miljonit krooni riiklikku turuarendustoetust, mille abil plaanitakse tegevusi koolituste korraldamisest välismessidel osalemiseni.

Tänavu aprillikuus toimunud riikliku turuarendustoetuse taotlusvoor tõi PRIAsse 77 projekti 20 taotlejalt. Positiivse vastuse said 18 taotleja 70 projekti, mida PRIA saab toetada meetme eelarvest 17 miljoni krooniga, teatas amet.

Enamasti esitas üks taotleja mitu projekti. Näiteks rahuldab PRIA Spordi- ja Vabaaja Seltsi „Viplala“ 18 taotlust: osalemised mitmel ratsavõistlustel ja nende korraldamine, noorhobuste tšempionaadid, koolitus. Eesti põllumajandus-kaubanduskoja 9 projekti võimaldavad osaleda mitmel rahvusvahelisel messil, korraldada teavituskampaaniaid ja konkursse, viia läbi toodete ohutust, kvaliteeti ja omadusi käsitleva uuringu.

Eesti Piimakäitlemistalude Liidule määrati toetust piimatöötlemiskoolitusteks Eestis ja Rootsis. 14 heakskiidetud projekti esitas MTÜ Eesti Toiduainetetööstuse Liit, tegevuste sisuks koolitused, uuringud, toidumärgikampaaniad, tootekategooria tutvustused jm. Mõni toetatav tegevus on aga suunatud väga konkreetsele sihtgrupile, näiteks tšintšiljanahkade töötlemise koolitus, Eesti lamba(liha) ekspordivõimaluste turu-uuring Berliini piirkonnas jt.

PRIA riiklike toetuste büroo juhataja Liina Tilk ütles, et tänavuses turuarendustoetuse taotlusvoorus laekus veidi rohkem taotlusi kui varasematel aastatel, uustulnukaid oli aga vähe ning ka projektides kirjeldatud tegevused suuri üllatusi ei toonud.

„Kuivõrd abikõlbulike kulude summa ületas meetme eelarvet, siis tuli PRIA-l toetuse määramisel rakendada võrdelise vähendamise põhimõtet – koefitsiendiks kujunes 0,76,“ ütles Liina Tilk. Ta lisas, et suurim määratud toetussumma ulatub pea 2,28 miljoni kroonini, paljud projektid on aga väikesemahulised, kus hüvitust küsiti mõnikümmend tuhat krooni.

Riiklik turuarendustoetus on sisse seatud selleks, et suurendada põllumajandussaaduste või –toodete turustamisvõimalusi, juurutada teadus- ja arendussaavutusi põllumajandustootmisse ja -töötlemisse, parandada põllumajandussaaduste tootmist või töötlemist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960