6. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPK: rahuldav toorpiima kokkuostuhind oleks 5.50

Eestimaa Põllumeeste Keskliit pole rahul langenud toorpiima kokkuostu hinnaga. Praegu maksavad piimatööstused põllumeestele toorpiima kilo eest 4 krooni ja 50 senti, eelmisel aastal oli kokkuostu hind aga krooni võrra kõrgem.

„Meid rahuldaks 5.50kroonine kokkuostu hind nagu see eelmisel aastal oli. Nüüd kus eksport on vähenenud, on ka kokkuostuhind langenud 4.50 kroonini. See aga ei kata põllumeeste kulutusigi,“ rääkis Eestimaa Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Sõrra lisas, et põhjus, miks toorpiima kokkuostuhind on krooni võrra langenud, on nii vähenenud eksport kui ka langenud hinnad. Ekspordiks läheb üle ühe kolmandiku piimast, seda enamjaolt pulbri kujul.

„Põllumajandusülikool tegi uuringu, kust selgus, et 30-40 tootja piima omahind on 5.05 krooni. Ilmselge, et põllumehed kannatavad sellega vaid kahju, kui kokkuostuhind on omahinnast väiksem,“ sõnas asepresident.

Sõrra sõnul ei tohiks kallim toorpiima kokkuostuhind tarbija rahakotti kuidagi mõjutada.

Tuleval esmaspäeval toimuvale Eestimaa Põllumeeste Keskliidu korraldatud konverentsile on muuhulgas kutsutud ka Saksamaa Mecklenburg-Vorpommerni põllumeeste liidu asepresident dr Hans- Heinrich Rave, kes räägib, kuidas Saksamaa piimatootjad võitlesid välja neid rahuldava toorpiima hinna.

Juunis nõudsid Saksamaa piimatootjad kokkuostuhinna tõstmist 6,70 kroonini. Protestiaktsioonis osales ligikaudu 80% piimatootjatest. Aktsiooni käigus keeldusid tootjad piima tarnimisest tööstustele, see viidi sigade toiduks, energiapõldudele või valati maha.

„Kui me ei saavuta rahuldavat tulemust, kaalume ka protestiaktsioone. Kuulame ja õpime, mis sakslased meile räägivad ning teeme omad järeldused, kas Eestis on mõtet ja võimalust samalaadset üritust korraldada,“ sõnas Sõrra.

Saksamaa piimatootjate protesti toetas solidaarsusest ka Eestimaa Põllumeeste Keskliit, kes juba toona tõdes, et ka Eesti piimatootjate olukord on kriitiline.

"Piimatööstused müüvad kaubandusele joogipiima, kust on piimarasv juba osaliselt välja võetud ja nii ka või müügist teenitud, 6–7 krooni, kuid poes maksab piimaliiter 10–12 krooni," ütles Sõrra toona, lisades, et kui piima kokkuostuhinnad ei tõuse, aitaks jaekaubanduse kasumijanu vähendada võib-olla see, kui pered-sõpruskonnad leiaks endale mõnest piimafarmist isikliku lehma ning saaksid täispiimaliitri kätte 4,5 krooniga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960