3. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadala Agro: oleme koristanud 35% külvipinnast

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja tänast avaldust õigeaegseks pidanud Sadala Agro juhatuse liige Ahti Kalde rääkis aripaev.ee-le, et firma on pideva vihmasaju tõttu saanud vilja koristada vaid 35% külvipinnalt.

Tavaliselt on samaks ajaks koristatud 70-75% külvipinnast, rääkis Kalde, ja praeguseks peaks olema koristatud vähemalt 60% külvipinnast. "Augustis oli viis päeva, kui üldse vilja võtta sai. Kes pole suutnud investeerida, neil võib olla koristatud ka ainult 20%," tõdes põllumees.

Kalde ütles, et mitmed kultuurid pole veel valmis, kuid mõned on jõudnud juba ka põllul kasvama minna ega kõlba seetõttu isegi loomasöödaks. "Meil on seda natuke vara öelda, kui palju maa sisse kündma peame, loodame täna koristada 70 hektarit," sõnas ta ning tunnistas, et 2005. aastal tuli Sadala Agrol vihmase koristusperioodi tõttu maa sisse künda ligikaudu 70 hektarit vilja.

"Oleme rääkinud Ergo ja teiste kindlustusfirmadega, kuid tingimused on vastuvõtmatud, sest põllumehele pole mingeid garantiisid," selgitas Kalde. 95% juhtudest, kui liisitud tehnika katki läheb, otsivad kindlustusfirmad tema kogemuse põhjal võimalust, kuidas hüvituse maksmisest kõrvale viilida.

Pisut üle 400 000 kroonise maksuvõla kohta ütles Kalde: "See on ajutine rahade juhtimine. Millest raha tuleb, on kõik maha pandud. Maksuvõlg on tekkinud viimase kuu aja jooksul, sest suuremad rahavood olid planeeritud laekuma juulis ja augustis, kuid on nüüd lükkunud septembrisse."

Kalde lisas, et Sadala Agro on pangalaene ja liisinguid siiani maksta suutnud. Küsimusele, kas pole ohtu, et pank neile saba peale astub, vastas ta: "See oht võib alati tekkida, kuid oleme laenud siiani õigeaegselt ja liisingumaksed enam-vähem õigeaegselt tasunud. Ma arvan, et Põllumajandus-Kaubanduskoja avaldus oli tehtud õigeaegselt."

Kalde ütles, et tuleva aasta kevadeks selgub, kui paljud põllumajandustootjad raske aasta üle elavad. "Eelmine aasta oli meil suhteliselt hea ja saak on ka tänavu hea, kuid tuleb kallilt kätte ning vilja hind on langenud. Järgmise aasta kevadel selgub, kes on elus ja kes mitte," sõnas ta.

Äripäeva kontrollitud põllumajandustootjail oli maksuvõlg ka osaühingul Järva PM, kes võlgnes riigile üle 800 000 krooni makse. Panga- ja liisinguvõlgu väljaanne maksehäireregistrist täna ei avastanud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960