15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekseko juht: sigade katk on kole haigus

Eesti suurima seakasvataja AS Ekseko juht Teet Soorm ütles, et Leedus puhkenud sigade katku tõttu on kõik siinsed seakasvatajad hirmul, kuna tegu on koleda ja ülinakkava haigusega.

"Kõik on hirmul, tegu on koleda haigusega," sõnas Soorm. Tema hinnangul on tegu sama hullu tõvega kui lindudel esineva Newcastle'i haiguse puhul, mille avastamisel tapetakse farmis kõik sulelised. Sigade katkust kiiremini levib vaid suu- ja sõratõbi.

Soorm lisas, et Leedu sigade katku koldes tapeti kõik farmis olnud loomad ja parasjagu kontrollitakse, kas sama firma teistes farmides on samuti haigust. "Eilse seisuga seda ei olnud, kuid viimaseid andmeid ma ei tea," märkis ta.

Ekseko sai sigade katku puhangust teada 13. juulil, mil Leedu vetamet sellest Eesti vetametit teavitas. Kahenädalase peiteajaga sigade katk avastati samas kaks päeva varem, 11. juulil.

Soorm rääkis, et sigade katk levib peamiselt metssigade kaudu, kes toiduotsinguil muuhulgas ka sigalate ümbruses luusivad. "Ükski metssiga meie juurde surema ei pääse. Meie sigalad on ümbritsetud topeltaiaga ja söödapunkrite ümber on kolmas aed," selgitas ta.

Soormi sõnul on Ekseko ohutusnõuded kogu aeg ranged olnud, kuid nüüd loeti töötajatele veelkord sõnad peale ja tuletati reeglid meelde.

"Teiste kohta ei oska öelda, kuid meil on sead kõigi A- ja B-klassi haiguste ning äririski vastu kindlustatud," ütles Soorm.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960