14. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidu hinnad jälle tõusul

Pärast majanduskriisist põhjustatud langust on toidu hinnad jälle tõusul, mis on halb uudis kõigile peale investorite, kirjutab agentuur Bloomberg.

USA valitsus prognoosib, et lõssipulbri hind võib tuleval aastal kerkida 39%, JP Morgan Chase & Co ennustab suhkru hinna tõusu veerandi võrra ning riisi hind võib Bloombergi analüütikute hinnangul kasvada tuleval aastal 63%.

Kulud toiduainetele kasvasid maailmas novembris 7%, mis on kiireim tõus 2008. aasta veebruarist, mil toiduainete hindade rekordtasemeni jäi veel neli kuud, teatas ÜRO Toiduainete ja Põllumajanduse Organisatsioon FAO.

„Põllumajandustooted on järgmisel kolmel kuni viiel aastal väga hea investeering,“ ütles Deutsche Banki fondihaldur Oliver Kratz. Kes aga toidu eest kõrgemat hinda maksta ei jõua, neid ähvardab nälg, lisas ta.

„Toiduainete hinna suund on üles, mitte alla,“ nentis Bloombergile ka maailma suuruselt teise esmatarbekaupade tootja Unileveri juht Paul Polman.

Lisaks kasvavale nõudlusele Hiinast ja Indiast ajab toiduainete hinda üles ka vähenenud tootmine.

Samas hindab FAO, et järgmisel neljal kümnendil peab toiduainete tootmine kasvama 70%, et kogu maailma rahvastik ära toita. Aastaks 2050 prognoositakse Maa elanikkonna kasvu 9,1 miljardile inimesele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960