18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL põllumeeste sissetulek vähenes 12%

Euroopa Liidu põllumeeste sissetulek vähenes tänavu 12 protsenti, kuna hinnad langesid, vahendab Bloomberg Eurostati ülevaadet.

Suurim  peaks kukkumine olema Ungaris, kus reaaltulu põllumajanduses kukkus 36 protsenti. Itaalias ja Luksemburgis kukkus tulu põllumehe kohta 25 protsenti.

Kogu Euroopas pidid põllumehed leppima väiksema müügituluga., olgu saadusteks piim või teravili. Näiteks Pariisis Liffe’l maksis tänavu nisu keskmiselt 135,90 eurot tonnist võrreldes 2008. aasta 198,66 euroga.

„Majanduskriis on väga tõsiselt mõjutanud meie põllumehi, kuna nõudlus on madal ja tootmiskulud suhteliselt kõrged,“ ütles Euroopa liidu põllumajandusvolinik Mariann Fisher Boel.

Kahes ELi suuremas põllumajandusriigis Prantsusmaal ja Saksamaal kahanes põllumajanduses reaalsissetulek töötaja kohta vastavalt 20 ja 21 protsenti. 27 liikmesriigist viies põllumeeste sissetulek kasvas. Suurim kasv (14 protsenti) oli Suurbritannias.  

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960