Autor: Kadrin Karner • 17. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keenia lillekasvatused kaotavad kuni 23 mln Eesti krooni päevas

Keenia lillekasvatajate assotsatsiooni sõnul on Keenia lillekasvatused lendude tühistamise tõttu raskelt kannatada saanud ning üks päev läheb kasvatustele maksma 1,5 kuni 2 miljonit USA dollarit ehk kuni 23 miljonit Eesti krooni.

Nairobi lähedal asuva lillekasvatuse Sian Roses juht Haroun Koimur ütles BBCle, et tema kahjud ulatuvad tühistatud lendude tõttu iga päev umbes 80 000 USA dollarini (umbes 923 000 Eesti kroonini). Ta lisas, et on olnud sunnitud osa oma töötajatest ka koju saatma, kuna neile ei ole tööd praegu anda.

Ligi 500 tonni lilli on praegu hoiul Nairobi lennujaama jahedates ladudes. Lilled on Ida-Aafrika riikide suurim ekspordiartikkel, moodustades umbes 20% kogu ekspordist.

Kuna lilled lendude tühistamise tõttu kasvamist ei lõpeta, tuleb kasvatustel lilli ikkagi korjata, kuigi neid ei ole võimalik kuskile müügiks saata. Keenia lillekasvatajate assotsatsiooni sõnul eksporditakse 97% Keenias kasvatatud lilledest Euroopa Liitu.

Umbes 300 lillekasvatuses töötab 100 000 inimest ning umbes 1,2 miljoni inimese elatis sõltub lillekasvatustest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960