1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnaministeerium muretseb vähese metsakasutuse pärast

Eesti metsamaa pindala on viimase poole sajandi jooksul kahekordistunud, kuid raiemaht moodustab vaid poole sellest, mis aastaga juurde kasvab, teatas keskkonnaministeerium metsanduse uue arengukava eelnõu valmimisest teavitades.

Keskkonnaministeeriumi eestvõttel on valminud metsanduse arengukava 2011-2020 eelnõu, mille põhieesmärk on tagada Eesti metsade elujõulisus, liigirikkus ning mitmekesine ja tõhus kasutamine.

Tegemist on juba teise metsanduse arengukavaga, esimene ehk praegu kehtiv valmis kümme aastat tagasi. Arengukava määrab Eesti metsanduse tulevikusuunad ning kirjeldab nende saavutamiseks vajalikke meetmeid ja vahendeid.

“Kui esimese arengukava koostamist mõjutasid kõige enam erametsaomanike teke ja puidutööstuse kiire areng, siis nüüd on oluline ära määrata see, kuidas kõige paremini tagada meie metsade ja kogu metsandusvaldkonna jätkusuutlikkus,” kommenteeris keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Uus arengukava näebki ette puidu kui taastuva loodusressursi senisest optimaalsema kasutamise nii puidutööstuses kui ka energeetikas.

Eesti metsamaa pindala on viimase poole sajandi jooksul kahekordistunud. Suurenenud on ka raieküpsete metsade osa, sest puidukasutus on järjest vähenenud. Praegune raiemaht moodustab vaid poole sellest, kui palju juurde kasvab. Kui selline suundumus jätkub, siis langeb metsade juurdekasv ja süsiniku sidumise võime, kahaneb metsaomanike ja riigi tulu ja metsasektori konkurentsivõime. Kannatab kogu metsasektori jätkusuutlikkus.

Arengukava keskendub ka sellele, et luua eeldused metsandusettevõtete konkurentsivõime ning arengu parandamiseks. Seejuures on oluline töökohtade loomine ja säilitamine ning teadus- ja arendustegevuse senisest suurem rahastamine.

Oluliste eesmärkidena toob arengukava esile ka vajaduse mitmekesistada metsades puhke- ja vaba aja veetmise võimalusi, tõhustada erametsaomanike majanduslikku koostööd ja parandada kogu metsasektori mainet.

Arengukava kohta saab arvamusi ja ettepanekuid avaldada 17. juunini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960