15. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljardite lubajal võlg kaelas

Pärnumaale Audrusse seitsme miljardi kroonist kalafarmi ehitada lubanud taanlane Thorben Gronkjaer Nielsen ja tema firma OÜ Baltic Seafood Pärnu on kolme miljoni kroonise liisinguvõla pärast kohtusse kaevatud.

Venemaal Peterburis registreeritud ZAO SEB Liising kaebas taanlasest kalaärimehe ja tema ettevõtte Pärnu maakohtusse ning läinud kolmapäeval toimus esimene istung.

Kohtu välja mõistetud summat ei paista kuskilt

Liisingufirmat esindava Advokaadibüroo Laus & Partnerid advokaadi Andrei Veressovi sõnul on kohtuvaidluse sisuks Nielseni ja Baltic Seafood Pärnu poolt täitmata käendusest ja garantiist tulenevad kohustused kolme miljoni krooni suuruses summas. "Mõlemad garanteerisid Vene äriühingu OOO Baltic Seafood Trading liisingukohustuste täitmist ZAO SEB Liising ees. Baltic Seafood Trading jäi omakorda Vene liisinguandjale võlgu. Peterburi kohus mõistis liisingulepingust tulenevad summad välja, kuid raha on siiamaani saamata," lisas Veressov.

Taanlase ega advokaadi suust selgitust ei tule

Reisil viibinud Nielsen ütles telefoni teel, et ta ei tea sellest asjast mitte midagi ning soovitas küsimustega pöörduda advokaatide poole. Munga Õigusbüroo jurist Andrus Viilver sõnas aga küsimise peale napilt, et kliendi korraldusel nad teemat ei kommenteeri.

Krediidiinfo andmetel ulatub Baltic Seafood Pärnu maksuvõlg 1,1 miljoni kroonini, millele lisandub veel 300 000 krooni intressivõlga. Ettevõtte viimane majandusaasta aruanne on 2007. aasta kohta, mille järgi oli müügitulu 203 miljonit krooni ning kahjum miljon krooni. Ka Baltic Seafood Pärnu emafirma Kalmar Union of Scandinavia OÜ on riigile makse võlgu.

Juba mitu aastat on Nielsen rääkinud Audrusse rajatavast hiiglaslikust kalafarmist. Ehituse algus aga lükkub muudkui edasi. Nielseni minevik on kirev kui krimka. 1990ndate algupoolel kandis ta suuremahulise pettuse eest Taanis karistust, vahepeal näitas oma elukohana Brasiiliat ning 2008. aasta sügisel sattus kümmekond aastat Eestis äri teinud Nielsen pistisekahtlusega kaitsepolitsei uurimise alla. Praeguseks on pistiseasi jõudnud ka kohtusse. Pistise võtmises süüdistatakse põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi endist nõunikku Alar Opparit. Isamaa ja Respublica liidu liikmest Oppar töötab nüüd Nielseni juures.

NUMBER

• 1,4 mln krooni on Krediidiinfo andmetel Baltic Seafood Pärnu maksuvõlg koos intressidega. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960