3. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maasikamüüja: madalad hinnad sunnivad otsima kallimaid turge

Marjakasvataja OÜ Kindel Käsi omanik Valdis Kaskema ütles Äripäevale, et Eestis pole mõtet marjahinna üle võidelda, mistõttu nende enamus maasikaid eksporditakse Soome ja Lätti.

„Enamusjaolt tegelikult lähebki maasikas ekspordiks Soome ja Lätti,“ rääkis Kaskema. Viimast seetõttu, et Lätis on tase madal, Poola mari saab otsa, aga kvaliteetse marja järele nõudlust on. „Soomes samamoodi, kvaliteetse asja eest makstakse,“ selgitas mees.

Eesti probleemiks pidas ta asjaolu, et Poola maasikaid müüakse siin palju ning kilohind on alumisele piirile viidud. “Pole mõtet võidelda selle hinnaga koha peal, tuleb otsida paratamatult kallimaid turge,“ tõdes Kaskema, kelle sõnul eksport aitab edasi areneda ja investeerida.

Väidetavad hinnakokkulepped maasikakasvatajate vahel lükkas Kaskema tagasi. „Vastupidi – mitte  midagi ei suudeta kokku leppida. Minul ei ole mingit huvi kokkuleppida, mul on hoopis teised hinnad kui teistel,“ ütles mees. Ülemiste Maasikafestivalile tuleb Kindel Käsi maasikaid müüma 60 kroonise kilohinnaga. „Kvaliteedi vahe on nii suur, et inimesed tihtipeale ei usu, et see on meie oma kodumaine mari,“ möönis Kaskema. „Ma tegin spetsiaalselt filmi kodus, millisesse taarasse ma korjan, ma võin seda festivalil näidata, et see ei ole sissetoodud,“ märkis ta.

Üldises plaanis pidas Kaskema tänavust aastat marjakasvatajatele kehvaks aastaks. „Maasika saak, mis see aasta tuleb, moodustus eelmine sügis, mis oli lühike, öökülmad tulid vara  peale ja kevadel õitses vähe,“ pajatas ta, öeldes, et ilm ja loodustingimused on maasikatoodangu suhtes armutud olnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960