19. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa tahab viljaimporti kolmekordistada

Venemaa kavatseb 2010.-2011. põllumajandusaastal importida rohkem kui viis miljonit tonni vilja, kirjutas ajaleht Vedomosti põllumajandusministeeriumile lähedalseisvatele allikatele viidates. 

Impordi küsimus on juba lahendatud, kuid koguste üle veel arutatakse. Vilja ostetakse naaberriikidest, eelkõige aga Kasahstanist.

Eelnevatel aastatel on Venemaa importinud vilja palju vähem - vaid ligikaudu 1,5 miljonit tonni. Mullu osteti välismaalt vaid 400 000 tonni vilja. Kui palju importvilja Venemaa tänavu vajab, selgub septembri lõpuks, kui lõpeb saagikoristus Siberis.

Vilja sisetarbimine kasvab tänavu 75-76 miljonilt tonnilt 77-78 miljoni tonnini. Selleks, et ots-otsaga kokku tulla, tuleb riigi põldudelt koristada 60 miljonit tonni vilja. Ametlik prognoos ulatub praegu 60-67 miljoni tonnini, kuid tegelik saak võib jääda tunduvalt väiksemaks.

Kasahstan kavatseb tänavu eksportida 8 miljonit tonni vilja, millest 2 miljonit tonni on määratud Venemaale, Iraanile ning teistele maadele.

Venemaa keelas 15. augustil vilja väljaveo. Keeld kehtib 31. detsembrini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960