21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: toetused pärsivad põllumajanduse arengut

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas Euroopa Liidu ministrite kohtumisel põllumajandustoetuste ümberjaotamise vajalikkust, et likvideerida eri riikide põllumeeste ebavõrdne kohtlemine.

Eesti põhimõtteid toetasid Belgias ka Euroopa Komisjoni esindajad, teatas põllumajandusministeerium.

"Ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) eesmärk on vähendada ebavõrdsust erinevate riikide põllumeeste vahel, kuid tänane toetussüsteem töötab pigem vastupidiselt," rääkis Seeder. "Otsetoetuste süsteem pigem pärsib ÜPP edasisi arenguid, sest enam kui pool otsetoetustest jaguneb 5,6 protsendi ELi põllumajandustootjate vahel," lisas ta.

ELi põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlikul kohtumisel Belgias oli peateemana kõne all just ÜPP tulevik. Eesti on seisukohal, et tulevikus peab kindlasti säilima ka mingisugune turvavõrgustik põllumajandustoodete äärmuslike hinnakõikumiste puhuks. "Süsteem tuleb aga korraldada nii, et põllumehed ei hakkaks selle järgi oma majandustegevust planeerima," märkis Seeder.

Tuleviku seisukohalt rõhutas ta veel vajadust pöörata senisest enam tähelepanu innovatsioonile ja rakendusuuringutele, millest sõltub otseselt põllumajanduse ja toidutootmise tulevik.

"Nõudlus toidu järele kasvab lähikümnenditel märgatavalt ja me peame selle rahuldamiseks valmis olema," lisas Seeder. "See on just tavalise inimese huvides, sest tema jaoks ei ole toidu hüppeline kallinemine vastuvõetav," kinnitas ta.

Ministrite kohtumisel osalesid ka Euroopa noortalunike esindajad, kelle hinnangul peab ÜPP pakkuma tulevikus senisest enam võimalusi noortele põllumajandusega tegelemise alustamiseks. Täna on noorel ja uuel põllumehel suuri raskusi nii maa leidmise kui toetusõiguse saamisega. Seedri hinnangul on sellele probleemile tähelepanu juhtimine igati õigustatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960