27. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti lehmadelt lüpsti mullu enam piima

Esialgsetel andmetel toodeti 2011. aastal 694 800 tonni piima, mis oli 3% enam kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Piimalehmade arv varasema aastaga võrreldes oluliselt ei muutunud, kuid piimatoodang lehma kohta suurenes.

Aasta lõpu seisuga oli Eestis 239 400 veist, sealhulgas 95 500 piimalehma. Varasema aastaga võrreldes oli veiseid 1% rohkem, ent piimalehmi 1% vähem.

Piimalehmade arv on alates 2009. aastast püsinud alla 100 000, samas kui keskmine piimatoodang lehma kohta on viimase kümne aasta jooksul igal aastal suurenenud. 2011. aastal oli keskmine piimatoodang lehma kohta 7136 kilogrammi, mis oli 115 kilogrammi rohkem kui aasta varem.

Aasta lõpus oli Eestis 362 200 siga ning 91 400 lammast ja kitse. Sigade arv vähenes aastaga 3% ning lammaste ja kitsede arv suurenes 11%.

Eesti põllumajandustootjad tootsid 2011. aastal 185,4 miljonit muna, mida oli 2% enam kui aasta varem. Majapidamistes tapeti või müüdi lihatöötlemisettevõtetele tapaks 116 300 tonni (eluskaalus) loomi ja linde ning aastaga suurenes lihatoodang 4%. Seejuures vähenes veiselihatoodang ning suurenes sea-, linnu-, lamba- ja kitselihatoodang.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960