15. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed toetuste suhtes teadmatuses

Kui aasta-paari pärast taas PRIA toetuse saajate edetabelit teha, on farmide-põldurite järjestus suures osas ilmselt sama, ent toetusesummad tõenäoliselt väiksemad.

Äripäev avaldab täna edetabeli mullu kõige enam PRIAlt toetusi saanud ettevõtetest. Esikohal on TÜH Eesti Kalapüügiühistu, millele PRIA maksis eelmisel aastal 3,4 miljonit eurot. Teisel kohal ja konkurentsitult suurim toetuse saaja põllumajandustootjate seas on OÜ Estonia, mis koos tütarettevõtetega Kabala Agro ja Sõrandu Farm sai mullu kokku ligi 2,1 miljonit eurot.

Euroopa Liidu praeguse seadusandluse kohaselt ei maksta uutes liikmeriikides 2013. aastal enam riigi poolset täiendavat otsetoetust, mis moodustab praegu umbes viiendiku põllumeestele makstavast toetuste kogusummast. Tõsi, otsetoetuste ärakadumine pole veel sugugi kindel, ent näiteks Eesti riigi tuleva aasta esialgsest eelarveprojektist on rahandusministeerium otsetoetusteks määratud summa välja võtnud.

Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra meenutab, et kui põllumeeste esindajad kohtusid mõned kuud tagasi peaminister Andrus Ansipiga ja küsisid temalt, kas riik on valmis jätkama riigipoolsete täiendavate otsetoetuste maksmisega, ei tahtnud peaminister sellel teemal midagi öelda. „Loomulikult ei taha Ansip riigieelarvest lisatoetusi maksta,“ resümeerib Sõrra. „Juhul, kui otsetoetuste maksmise võimalus jääb, aga Eesti riik seda ei maksa, siis on meie põllumehed ju veel ebavõrdsemas olukorras.“

Teine suurem muudatus toetustesüsteemis puudutab suuri põllumajandustootjaid. Nimelt rakendub sellest aastast ühtse pindalatoetuse maksetele Eestis 4-protsendiline kärbe toetusesumma osas, mis ületab 300 000 eurot. Eestis on täna üksjagu suuri tootjaid, kes saavad aastas otsetoetuseid enam kui 300 000 eurot ja seega ületavad ettekirjutatud künnist.

Loe pikemalt ja vaata suuremate toetusesaajate edetabelit tänasest Äripäevast. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960