9. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakarja tapmine USAs võib tõsta piima hinda vähemalt 18%

USAs on piimatoodang tegemas läbi 12 aasta suurimat vähenemist, kuna põuast tingituna tõusnud söödahinnad on viinud piimakarja tapamajadesse, vahendab Bloomberg.

USA põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt väheneb piimatoodang Ühendriikides järgmisel aastal 0,5 protsendi võrra, 90,2 miljonile tonnile, kuna piimakari saab olema kaheksa aasta väiksem.

Aprilli keskpaigast on piimafutuuride hinnad tõusnud 45%. Shawn Hacketti prognoosi kohaselt võivad need tõusta juuniks veel vähemalt 18%, 25 dollarile saja naela eest. Ta on Hackett Financial Advisorsi president, kes prognoosis korrektselt märtsis piimahinna rallit.

Californias paluvad piimafarmid pankrotikaitset. USAs tapetakse piimalehmi veerand sajandi kiiremas tempos. Maisi hind tegi augustis rekordi.

"Farmerid ei suuda enam osta nii palju teravilja ja proteiini ja see mõjutab piima tootmist," ütles Wisconsini ülikooli analüütik Bob Cropp, kes on piimatootmist analüüsinud alates aastast 1966. "Californias on olnud mõned sulgemised ja mõned müüvad piimakarja päris agressiivselt. Te saate seda nägema ka riigi teistes osades."

III klassi piima – sellest valmistatakse juustu – hind on tänavu tõusnud 22%, 21,10 dollarile. 

Üleilmne piimaturg saab 12 kuu jooksul olema hädas tootmisvõimsuste piiratusega, kuna toodang aeglustub nii USAs kui Euroopas ja nõudlus kasvab, prognoosis Rabobank. Seitsmes suuremas ekspordipiirkonnas on piima liigne laojääk langenud esmakordselt nelja aasta jooksul ning liigset laojääki on vähe.

USA valitsuse statistika kohaselt andsid USA lehmad augustis keskmiselt 1776 naela piima, mida on 0,5 protsenti mullusest vähem. See on esimene langus 13 kuu jooksul ja sügavaim langus alates 2004. aasta veebruarist.

Selle aasta kaheksa kuuga on USAs leidnud tee tapamajja ligi 2,04 miljonit piimalehma, mida on 6,7% mullusest rohkem ja enim alates 1986. aastast. USDA prognoosi kohaselt väheneb tuleval aastal Ühendriikide piimakari 1,1%, 9,11 miljonini. See on väikseim kari alates 2005. aastast.

Tänavu on Californias palunud pankrotikaitset juba 49 farmi võrreldes mullu sama aja 43ga.

"Oleme finantsiliselt väga raskes seisus," ütles 44aastane Jim Wilson, kelle piimafarmis Californias Riverdale'is on 3000 piimalehma ja mis toovad 200 000 dollarit kahjumit kuus. "Me oleme kõik pankrotti minemas. Me ei suuda neid enam toita."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960