11. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prantsuse-Saksa üksmeel põllumajandustoetustes

Prantsusmaa ja Saksamaa tegid ühisavalduse, milles toetasid Euroopa Komisjoni ettepanekut külmutada ELi järgmises seitsme aasta finantsraamistikus (2014-2020) ühtse põllumajanduspoliitika eelarve 2013. a nominaalsel tasemel.

Saksamaa on suurim ELi eelarvesse panustaja, Prantsusmaa suurim ühtsest põllumajanduspoliitikast kasu saaja riik. Teisipäeval kohtusid Berliinis riikide põllumajandusministrid, vahendas agentuur Reuters.

Ühisavalduses rõhutati ühtse põllumajanduspoliitika tähtsust majanduskasvu ja hõive kindlustajana, keskkonnakaitse ja innovatsiooni edendajana Euroopa maapiirkondades ning toidutootmise tagajana. Ministrid viitasid, et Euroopa Komisjoni ettepanekus on ühtse põllumajanduspoliitika osakaal ELi eelarves reaalnäitajates kahanemas.

Saksamaa ja Prantsusmaa põllumajandusministrid tõrjusid üleskutseid vähendada talunikele makstavaid otsetoetusi, mida taotlevad näiteks Suurbritannia, Rootsi ja Holland. Eesistujariik Küpros on öelnud, et kärped kõigil ridadel ELi eelarves on vältimatud.

Ministrid leidsid ka, et ELi suhkrukvoote tuleks aastani 2020 alal hoida, erinevalt komisjoni ettepanekust tootmiskvoodid ja peedisuhkru miinimumhinnad 2015. aastast kaotada. Komisjoni eesmärk oli suurendada tootmist ning vältida suhkru defitsiidi tekkimist Euroopa turul.

Ministrid toetasid komisjoni ettepanekut muuta kolmandik otsetoetustest sõltuvaks sellest, kas talunikud täidavad uusi keskkonnanõudeid.

Kolmapäeval kohtus Prantsusmaa põllumajandusminister ka oma Hispaania kolleegiga, kes samuti toetas komisjoni ettepanekut põllumajandustoetuste kogumahu osas.

2011. aastal oli ELi põllumajanduspoliitika eelarve 58 miljardit eurot, mis moodustas 44% ELi kogukulutustest.

Euroopa Liidus loodetakse kõnelused järgmise seitsme aasta eelarveraamistiku üle ühele poole saada veel selle aasta jooksul. Selleks toimub novembri lõpus ka valitsusjuhtide erakorraline Ülemkogu.

ELi seitsme aasta eelarve mahuks on Euroopa Komisjon pakkunud veidi üle triljoni euro, mis on ca 1% ELi SKPst.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960