Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuno Lausing: 2012 aasta oli toiduvilja varumisel keerukas

Tartu Mill AS on üks Baltimaade suurimaid teraviljatöötlejaid, töödeldes aastas üle 100 000 tonni teravilja.

Tartu Mill AS toodab jahu ja ekspordib ligi poole oma toodangust. Üle poole toorainest ostab ta Eesti teraviljakasvatajatelt.

Olete saavutanud Eesti edukamate ettevõtete edetabelis „Eesti ettevõtete TOP 100“ auväärse 7 koha. Kuidas õnnestus selline kõrge koht saavutada?

Eelmine aasta oli meile edukas. 2008 aastal ostsime Läti ettevõtte ja oleme tänu sellele tehingule tublisti kasvanud, meie käive ja kasum aastaaruandes on näidatud koos Läti firma tegevusega.

Kes kuuluvad Tartu Mill ASi omanikeringi?

AS Tartu Milli aktsiad kuuluvad 50% AS Tiigi Keskusele ja 50% Saksa veskifirmale Saalemühle Alsleben GmbH.

Kui palju on Teie ettevõttes töötajaid?

Eestis töötab meil 64 inimest ja Lätis 160 inimest.

Kuidas mõjutas tänavune jahe suvi tooraine sisseostu?

Tänavune, 2012 aasta kevad-suvi oli ideaalne teraviljade kasvuks ning seetõttu koristasidki enamus põllumeestest sellel hooajal oma põldudelt rekordsaagi. Kahjuks väga kõrge saagikus alandab terade kvaliteeti ning Tartu Millile sobilikku toidunisu oli kohalikult turult keeruline leida. Hetkeseisuga võib öelda, et kohalikku päritolu toiduvilja oleme suutnud varuda ca 75% oma aastavajadusest ning neljandik tuleb importida lõunanaabritelt. Lihtsalt võrdluseks, et eelmisel neljal aastal on Tartu Mill praktiliselt kogu toiduvilja suutnud Eestist kokku osta.

Mis mahus kuivatasite vilja sel sügisel?

Koristusperiood august-sept oli vihmane ja kuivatamisteenust vajati senisest rohkem. Kuivatasime sel koristusperioodil 14000 tonni toiduvilja ja 3000 tonni söödavilja

Milline oli selle sügise söögivilja kvaliteet?

Erakordselt kõrge viljade saagikus alandas tuntavalt nisude proteiini ja kleepvalgu sisaldust, ilma milleta ei saa aga korralikku toidujahu jahvatada. Rohked vihmad alandasid ka toiduviljade langemisarvusid, mis on üks primaarne kvaliteedinäitaja toiduviljadel. Kokkuvõtlikult oli 2012 aasta Tartu Millile toiduvilja varumisel üks keerukamaid ning loodame et 2013 aasta on jällegi kvaliteetse toiduvilja aasta.

Saite sel sügisel mahuka koostöölepingu McDonald’si ketiga, neile jahu tootmiseks. Kuidas sujub koostöö?

Koostöö sujub hästi.

Millised on ettevõtte edasised plaanid, kas on silmapiiril uued ekspordikohad?

Uute turgude otsimisele me praegu suurt energiat ei kuluta. Katsume korralikult teenindada olemasolevaid lepinguid. Oleme piiratud samuti tootmisvõimsusega.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960