Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti lõhejõgede seisund muutub järjest paremaks

EL Ühtekuuluvusfondi toel läbiviidava projekti "Vooluveekogude seisundi parandamine" raames teostati mitmeid töid Eesti peamiste lõhejõgede seisundi parandamiseks.

2012. aastal teostati töid Esna jõel, kus eemaldati kalade rändetakistused, rajati kudealad ja sillad-truubid. Piusa jõel eemaldati jõesängist paisuvared, kujundati kudealad-kärestikud, ehitati lagunenud Makõ paisu kohale maanteesild. C. R. Jakobsoni talurahvamuuseumi territooriumil rekonstrueeriti Pärnu jõe Kurgja paisu rajatis koos silla ehitusega. Erakordselt kõrge veetaseme tingimustes täiendati Õhne jõe Tõrva paisjärve möödaviik-kalapääsu konstruktsiooni.

Kalateadlaste ja harrastuspüüdjate arvates on jõgedel soodsamate rände- ja kudemistingimuste loomise tagajärjel kalade arvukus märgatavalt suurenenud. Rändevõimaluste olulist paranemist kinnitas oma esimese tööaastaga ka Loobu jõele paigaldatud Baltimaade esimene kalaloendur.

Meetme "Vooluveekogude seisundi parandamine" raames on alates 2010. aastast teostatud töid enam kui 4 miljoni euro eest ning parandatud kokku 10 Eestimaa jõe seisundit.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960