Autor: Tanel Raig • 28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laonduseksperdid jagavad nõuandeid riskide juhtimiseks laos

IX ladustamise aastakonverentsil Laoseis 2013 arutatakse kolme põhiteema üle - kuidas juhtida laos riske, lahendada väljakutseid ja kasvatada tootlikkust.

Ladu üks ohtlikumaid töökeskkondi, kus hooletuse, hoolimatuse ning seadusandlike aktidega kehtestatud nõuete mittetäitmise tõttu juhtuvad intsidendid, mis halvimal juhul võivad lõppeda tippjuhtide ning juhatuse liikmete jaoks kuni viieaastase vangistusega. Lao toimivusest ja tarnekindlusest sõltub ka kogu ettevõtte põhitegevus. Äri täielikult halvavaid riske jagub - voolukatkestused, serveri- või andmesideühenduse rikked, lao infosüsteemi vastu suunatud rünnakud jne. Samuti on ladu sageli suurimate varavastaste kuritegude toimepanemise koht. Bauhof Groupi haldusjuht Heiki Muda räägib 13. märtsil toimuval konverentsil Laoseis 2013, kuidas on need riskid maandatud ehitus- ja aiakaupade jaemüügiketi kesklaos. Ta tutvustab Bauhofi riskijuhtimise kontseptsiooni, et ladu toimiks võimalikult ohutult ja probleemitult.

Kuna Bauhofi lattu pääsevad ka kliendid, siis on eriti oluline juba eos välistada ohud, mis võivad kaasa tuua õnnetusi. Üks väike osa terviklikust riskihaldussüsteemist on kaks korda päevas toimuv ringkäik, mille käigus riske hinnatakse. Eraettevõtluses on selline toimimisviis haruldane, pigem võib seda näha merenduses ja sõjaväes.

Olulisel kohal on Bauhofis koolitused, kus selgitatakse õigeid töövõtteid. Laopersonalile tehakse värvikalt selgeks, miks on olulised kas või pisidetailid, nagu näiteks redeli õige kasutamine.

Hästi toimiva lao eeldus on selle väärtustamine, personali harimine ja motiveerimine, leitakse Bauhofis. Kõike saab oma silmaga üle vaadata ka konverentsi lõpus toimuval ringkäigul Bauhofi kesklaos.

Heiki Muda, Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi logistikadirektor Tarmo Rei, Laaduri tegevjuht Fred Märtsoo ja Alex-Kristjan Rikko OÜst Begin räägivad ka laos kaubakadude vähendamise võimalustest, inimeste ohutuse ja vara turvalisuse kasvatamiseks välja töötatud uudsetest tehnilistest lahendustest, laopersonali ajakasutuse jälgimisest ja tootlikkuse kasvatamisest.

Teises ekspertide arutelus osalevad HAVI Logistics tegevjuht Roger Allas, Magnum Logistics laojuht Lea Ventsel, Smarten Logistics logistikadirektor Aivo Tamm ja Laomaailma juhatuse esimees Tarmo Tuisk, kes räägivad, millised on hetke suurimad väljakutsed Eesti ettevõtete ladudes ning kuidas neid lahendada. Diskussiooni keskmes on laopersonal, selle saadavus, voolavus, kompetentsus, motivatsioon, arendamine.

Konverentsi teises pooles lahendatakse töötoas kõikidele lao- ja logistikajuhtidele tuttavat probleemi: kuidas olemasoleva lao piirangute tingimustes tulla toime üha kasvavate mahtudega.

Konverentsi kavaga saab tutvuda SIIT.

Konverentsist osavõtutasud:

Ühe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt neli inimest - 250 eurot + kmÜhe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt kaks inimest - 300 eurot + kmÜhe osaleja tasu - 350 eurot + km

Registreerimine toimub kuni 6. märtsini või kuni kohtade täitumiseni. Kohtade arv on konverentsil 70 (hetkel vaba veel 10 kohta).

Registreerumiseks saab osavõtuankeedi täita SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960