Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumaa on kuum investeering

1814 aakril (725,6 hektaril) Linconshreis Stubtonis kasvab raps ja talinisu, kirjutab Bloomberg Businessweek.

See kinnisvara vahetas omaniku 16,8 miljoni naela (19,7 miljoni euro)  eest ning tõi oksjonile tosinkond ostjuhuvilist, teatas müüki korraldanud kinnisvaramaakler Strutt ja Parker. Küsitav hind oli enam kui topelt võrreldes sellega, millega maatükk osteti 2008. aastal.

Inglismaa põllumajandusmaa on pakkunud ühte parimat tootlust Euroopas alates finantskriisi algusest. 2008. Aastast 2012. Aastani kerkis põllumajandusmaa hind 51%, selgus Kingiht Franki numbritest. Miljonäride häärberid londis kallinesid 19%, Suurbritannia eluasemed kaotasid hinnas, ja Briti aktsia langesid 8,7%.  Isegi aktsiad, mis on tänavu tõusnud 10%, mis on parim start alates 1998. Aastast, on pannud investoreid pigem ostma üles põllumaa hinda, kuna seda on suhteliselt vähe, kinnisvara hinnad tõusevad ning nad saavad maksusoodustusi.

„Keegi ei taha müüa maad ning ootel on raha, mis tahab seda osta," ütles JHWalteri kinnisvaraagent Tim Atkinson.

Suurbritannias oli 2011. aasta lõpu seisuga 23 552 ruutmiili ehk 61 000 ruutkilomeetrit põllumajandusmaad.  Mullu vahetas omaniku umbes miljardi naela eest põllumajandusmaad.

Lincolnshire, mis on vaid sada miili Londonist põhja pool, on Suurbritannia atraktiivseim põllumaaturg. Mullu tõusid hinnad 10-15%, teatas Savills ning nende prognoosi kohaselt võib hind tõusta viie aasta jooksul veel 40%.

Isegi maailma suurim varade valitseja BlackRock on saanud buumist tulu. Detsembris müüdi 30 miili Stubtonist idas 992aakrine Waite Farm, mis tõi koos hoonetega umbes 12 000 naela aakrist. See on neljakordne Suurbritannia hind viis aastat tagasi.

Kuigi põllumajandus on tühine osa (0,6%) Briti majandusest, on tõusvad toorainete hinnad seda toetanud. Kolme aastaga on nisu hind tõusnud 44%, rapsiseemne oma 60%. Farmid teenisid 2011. Aastal 5,69 miljardit naela tulu, mis kasvas aastaga 25%.

Haritud põllumajandusmaa pakub pärandamisel maksusoodustust, kuna pärijad ei pea tasuma pärimismaksu. Investor rendib farmi tavaliselt välja 2% maa väärtusest aastas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960