Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puiduenergia koolitusvõrgustik WETNet koolitab koolitajaid

SA Erametsakeskus on üks partneritest uues rahvusvahelises puiduenergia koolitusvõrgustiku projektis WETNet (Wood Energy Training Network).

Tänaseks ligi poolteist aastat kestnud projekti käigus on kuue riigi koostöös loodud uus ühtne puiduenergia koolituskursus. Järgmise etapina hakatakse projekti partnerriikides, sh Eestis,  koolitama koolitajaid, kes valdaksid kogu puiduenergia-alast oskusteavet väärtusahela algusest lõpuni.

"Biomassi tarnesektoris on tänaseks päevaks oluliselt tõusnud kütuse kvaliteet ja tarnijate usaldusväärsus. Samas on selleks, et  võimaldada täiel määral ära kasutada puitkütuste potentsiaali, vaja koolitada sobiva kvalifikatsiooniga spetsialiste ning teha oskusteave kättesaadavaks,“ ütles Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun ja lisas, et puiduenergia koolistusvõrgustik on oluline samm selle eesmärgi saavutamisel.

Projekti käigus välja töötatud väga mahukas koolitusprogramm koondab kõigi partnerite puiduenergia-alaseid kogemusi ja hõlmab puitkütuse kasutamise põhioskusi ja –teavet kogu tarneahela ulatuses, selgitas Erametsakeskuse arendusnõunik ja WETNet Eesti-poolne koordinaator Indrek Jakobson.

„Koolitusprogrammi koostades soovisime tagada, et see hõlmaks kõiki olulisi valdkondi alates kvaliteetse hakkpuidu tootmisest kuni selle kasutamiseni energia tootmiseks,“ ütles ta. „Tänaseks on WETNeti raames välja  töötatud väga mahukas õppematerjal ja asutakse koolitatama lektoreid, kes edaspidi jagavad kursustel vajalikke teadmisi ja oskusi puiduenergiaga tegelevatele töötajatele, ettevõtjatele ja teistele teemast huvitatutele.“

Puiduenergia kasutamisel Eestis on suured perspektiivid. Meie metsi vaja senisest palju enam hooldada – teha hooldusraiet, puhastada tee- ja kraaviservi. Selle tegevuse käigus tekkivad raiejäätmed on hea tooraine energiapuidu tootmiseks. Puidul põhinevas energiatootmises on headeks näideteks juba töös olevad katlamajad ja koostootmisjaamad üle Eesti, mis tagavad tarbijale madalamad soojahinnad. Puidu kasutamisel energiamajanduses on ka ulatuslikud positiivsed mõjud regionaalse tasakaalu parandamisele, sotsiaalmajanduslikule arengule ning energiajulgeoleku tagamisele,“ selgitas Jaanus Aun.

Puiduenergia koolitusvõrgustiku projekti WETNet rahastatakse Euroopa Liidu Leonardo da Vinci Transfer of Innovation fondist. Ühise eesmärgi nimel töötatakse Suurbritannias, Austrias, Prantsusmaal, Soomes, Türgis ja Eestis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960